Μετά την αναφορά του ονόματος του Μάνου Χατζιδάκη από τον Αλέξη Κούγια κατά τη διάρκεια της δίκης Λιγνάδη, ο γιος του συνθέτη, Γιώργος Θεοφανόπουλος – Χατζιδάκις, απαντά με ένα αλληγορικό κείμενο του ίδιου του πατέρα του, από τα θρυλικά «Σχόλια του Τρίτου», τις σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις που έκανε ο σπουδαίος συνθέτης, στο Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, από το 1978 έως το 1980.

Ο Γιώργος Χατζιδάκις κάνει λόγο για «συκοφαντική» και «αήθη» αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι που «προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη του και αποτελεί ύβρι». Το κείμενό του που επέλεξε ως δηκτική απάντηση είναι το παρακάτω: «Οι “χοίροι” είναι ζώα που αρέσκονται να ζουν μες την ακαθαρσία και να κυκλοφορούν μέσα σ’ αυτήν με άνεση και φιλαρέσκεια. Αγνοούν όλους τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και δημιουργούν μιαν αποπνικτική ατμόσφαιρα για όσους έχουν την ατυχία να ζουν κοντά σε χοιροστάσια, ακόμη και σε απόσταση απ’ αυτά. Και οι “χοίροι’’, ως γνωστόν, επέστρεψαν και ζούνε πλέον μες τις πολιτείες. Φαίνεται πως τους θελήσαμε, τους νοσταλγήσαμε. Κι έτσι επιστρέψανε και θα μας συντροφεύουν δια παντός. Αυτά περί “χοίρων” και δεν θα επανέλθουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Πέμπτη, κατά την εξέταση μάρτυρα υπεράσπισης του κατηγορούμενου για βιασμούς ανηλίκων, και συγκεκριμένα της θείας της πρώην συζύγου του αδελφού του Λιγνάδη, ο συνήγορός του ρώτησε χαρακτηριστικά «Είναι ασυνήθιστες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις στον χώρο του θεάτρου;», για να λάβει την απάντηση: «Όχι, είναι σύνηθες, υπάρχει πολύ στον χώρο του θεάτρου». «Όταν πήγε στην ανακρίτρια είπε ότι τον έχουν ερωτευτεί οι πιο ωραίοι άνδρες και γυναίκες. Το έκρυψε ποτέ αυτό;» συνεχίζει ο Αλέξης Κούγιας και η μάρτυρας του απαντά πως οι δυο τους δεν έκαναν τέτοιες συζητήσεις. Ακολούθως ο συνήγορος υπεράσπισης κρίνει σκόπιμο να κάνει αναφορά στο όνομα του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι, ρωτώντας: «Έκρυψε ποτέ ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης ότι η παρέα του ήταν παιδιά 15, 16, 17, 18 χρονών;». Η απάντηση που έλαβε από τη μάρτυρα ήταν αρνητική.

Για διαστρέβλωση των όσων είπε κάνει λόγο ο Κούγιας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλέξης Κούγιας μίλησε για διαστρέβλωση της δήλωσής του, τονίζοντας πως ενώ ο ίδιος στην ερώτησή του χρησιμοποίησε, εκτός του Μάνου Χατζιδάκη, τον Κουν, τον Λαζάνη, τον Κατσέλη, αλλά και άλλους διδασκάλους της θεατρικής τέχνης, «αυτοί ενορχηστρωμένα και στα συγκεκριμένα sites διαστρέβλωσαν την ερώτησή μου, αποκρύπτοντας ότι η ερώτηση αυτή αφορά και άλλους διδασκάλους της θεατρικής τέχνης, όπου αναφερόμουν στους μαθητές τους, αφού αναφερόμουν και στους μαθητές του κ. Δημήτρη Λιγνάδη, όπου αυτός δίδαξε, και συγκεκριμένα στο Αρσάκειο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης