Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τελέστηκε σήμερα το πρωί, με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία.

Στην τελετή, λόγω του κορωνοϊού, η παρουσία των επισήμων ήταν περιορισμένη, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Καράογλου «κάθε χρόνο τέτοια ημέρα ο κεμεντζές συγκλονίζει με χτύπους της καρδιάς των ψυχών των 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου».

«Στα 101 χρόνια από τότε κανείς από εμάς δεν έχει ξεχάσει, κανείς από εμάς δεν πρέπει να ξεχάσει γιατί θα πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία μας ανάσα ωσότου υπάρχει η δικαίωση των αδικοχαμένων Ελλήνων και η Τουρκία αναγκαστεί να ζητήσει δημοσίως συγνώμη, αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των συμπατριωτών μας

Σήμερα μπορεί να είμαστε λίγοι λόγω του κορωνοϊού, αλλά οι καρδιές όλων των Ελλήνων είναι σήμερα εδώ. Σήμερα είμαστε όλοι Έλληνες του Πόντου», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη όλων των Ποντίων που σφαγιάστηκαν ακριβώς πριν από 101 χρόνια. Ταυτόχρονα όμως είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ήρθε η ώρα επιτέλους η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ζητήσει ένα συγνώμη», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για πρώτη φορά

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης τελεί επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, «Έχουν περάσει ένας αιώνας και ένας χρόνος από εκείνες τις αποφράδες μέρες που τα αδέλφια μας, οι Έλληνες του Πόντου, ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, από τα πάτρια εδάφη και 353.000 αδέλφια μας σφαγιάστηκαν. Πολλοί από αυτούς που επέζησαν ήρθαν στην πόλη μας, ήρθαν στην ευλογημένη γη της Μακεδονίας και μετά έφεραν τον πολιτισμό τους, το σθένος τους για την ζωή και βοήθησαν για την ανάπτυξη της πόλης μας. Εμείς σήμερα τιμούμε όσα έγιναν εκείνες τις μέρες του 1919.

Δεν ξεχνούμε. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά εκείνη την ημέρα, όλους αυτούς που χάθηκαν, όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ, μέχρι να αναγνωριστεί μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους».

Δείτε το βίντεο:

 

Ατιμώρητος…

«19 Μαΐου θλιβερή επέτειος για εμάς τους Ποντίους. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όλο τον κόσμο για τα 100 χρόνια +1 είναι ότι ο θύτης εξακολουθεί να έχει την ίδια γενοκτονική πολιτική και ξέρετε γιατί; Γιατί εξακολουθεί να είναι ατιμώρητος», δήλωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που διεκδικούμε είναι να περάσει στη διπλωματική ατζέντα η ελληνική κυβέρνηση, αυτό ζητούμε χρόνια, τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Οι αλλεπάλληλες αυξημένες διεκδικήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, είναι παραδείγματα μιας συνεχιζόμενης γενοκτονικής πολιτικής. Εάν εμείς ως Ελλάδα, ως Έλληνες, ως κυβέρνηση, δεν έχουμε στη διπλωματική μας ατζέντα το θέμα αυτό και δεν γνωστοποιήσουμε στα διεθνή φόρα ότι αυτό που έγινε εκεί, είναι Γενοκτονία, τον ορισμό που προβλέπει ο ΟΗΕ».

Δείτε το βίντεο:

Σημειώνεται, ότι όπως μετέδωσε ζωντανά το GRTimes.gr, την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε λιτή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ)

Πηγή: GRTimes.gr

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης