«Έχω δει τι τούς έκαναν. Τις έχω ακούσει να μου λεν ότι ένοπλοι τις βίασαν και σκότωσαν τον άνδρας τους, ότι τις βίασαν και σκότωσαν τα παιδιά τους», έγραφε το 2012 ο Ντένις Μουκουέγκε. Στο νοσοκομείο του στους λόφους επάνω από το Μπουκάβου, ο δρ Μουκουέγκε έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες επεμβάσεις σε γυναίκες που κατέφυγαν εκεί για να ξεφύγουν από τον θάνατο.

Ο ένας γυναικολόγος, η άλλη θύμα, ο Ντένις Μουκουέγκε (Denis Mukwege), 63 ετών, από τη Δημοκρατία του Κονγκό και η Νάντια Μουράντ (Nadia Murad), 25 ετών, που ανήκει στην εθνότητα των Γιαζίντι, ενσαρκώνουν μία οικουμενική υπόθεση που ξεπερνά το όριο των πολεμικών συρράξεων, όπως μαρτυρά η πλανητική πλημμυρίδα του κινήματος #MeToo, που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τις αποκαλύψεις κατά του Χάρβεϊ Γουάινστιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ντένις Μουκουέγκε και η Νάντια Μουράντ έβαλαν και οι δύο προσωπικά σε κίνδυνο την ζωή τους αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής του Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Αντερσεν.

«Ένας πιο ειρηνικός κόσμος δεν είναι εφικτός εάν οι γυναίκες, η ασφάλειά τους και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους δεν αναγνωρισθούν και διαφυλαχθούν σε καιρό πολέμου», πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Εθνη χαιρέτισαν μία «εξαιρετική» ανακοίνωση που «θα βοηθήσει στην προώθηση του αγώνα κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης