Τι κάνει ο Δαρβίνος στον κήπο της Ιζαμπέλα Ροσελίνι; Μετά το «Darwin, What?», που η Ιζαμπέλα Ροσελίνι και ο Πολ Μάγκιντ παρουσίασαν στην τρίτη εβδομάδα του «ENTER», οι δύο διάσημοι καλλιτέχνες βγαίνουν από το σπίτι και δημιουργούν ένα οχτάλεπτο βίντεο, με τίτλο «Darwin, What? What?», στον κήπο τους, στρέφοντας το βλέμμα τους σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της θεωρίας της εξέλιξης, αυτή της σεξουαλικής επιλογής.

Το Ίδρυμα Ωνάση αναθέτει τις τελευταίες εβδομάδες σε δημιουργούς από όλο τον κόσμο νέα πρωτότυπα έργα φτιαγμένα μέσα σε 120 ώρες στο πλαίσιο του προγράμματος «ENTER» (onassis.org/enter).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος κύκλος του «ENTER» ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, με μια σειρά έργων από την Ευρώπη και την Αμερική. Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι και ο Πολ Μάγκιντ μας μιλούν από ένα αγρόκτημα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για τη δύναμη της σαγήνης και αναρωτιούνται αν η ομορφιά βρίσκεται στα μάτια του θεατή, με τη δεύτερη ταινία τους για το «ENTER», με τίτλο «Darwin, What? What?».

Η Έφη Μπίρμπα καταθέτει από την Αθήνα μια αλληγορία για την ποίηση της ανθρώπινης φύσης σε περιόδους αγωνίας, με «Το Σύνδρομο του Λαοκόωντα», σε ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη.

Η Kat Válastur, με το «Slothian days», επιστρατεύει στο Βερολίνο τρεις διάσημους χορευτές που κηρύσσουν με χιούμορ και χορό τη νέα εκκίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Liesbeth Gritter (Kassys), με το «The Script: Make Yourself at Home», φτιάχνει στο Άμστερνταμ ένα έργο σε δύο μέρη που περιλαμβάνει ταυτόχρονη ερμηνεία μέσω live stream από 6 ερμηνευτές σε 6 διαφορετικές τοποθεσίες και επακόλουθο βίντεο/φιλμ της παράστασης (σε δικό της μοντάζ), το οποίο θα φιλοξενηθεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Emily Mast και ο Yehuda Duenyas κινητοποιούν στο Λος Άντζελες καλλιτέχνες, συγγραφείς, προγραμματιστές, δικηγόρους και δημιουργούν το «How Are We», μια συλλογικής δημιουργίας περφόρμανς που συλλαμβάνει τις τρέχουσες συνθήκες μας.

Ο Ramsess, από το Leimert Park του Λος Άντζελες, στέλνει ομορφιά στον κόσμο με τις μάσκες του σε καιρό πανδημίας, στο «Quilted Masks», ενώ η Okwui Okpokwasili χορεύει στο Μπρούκλιν με φόντο γκριζογάλανα σύννεφα, στο «Altostratus: An Allegory».

Στο onassis.org διατίθενται ήδη έργα σημαντικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που ανήκουν σε διάφορες γενιές και καλλιτεχνικά πεδία. Την 8η εβδομάδα του «ENTER», το Ίδρυμα Ωνάση ανέθεσε την επιμέλεια στο NEW INC του New Museum της Νέας Υόρκης, το πρώτο hub τέχνης, τεχνολογίας και design που έχει δημιουργηθεί από ένα μουσείο. Το NEW INC, με τη σειρά του, προσκάλεσε γυναίκες καλλιτέχνες και δημιουργικές τεχνολόγους, όπως οι Kristin Lucas, Ari Melenciano, Zhenzhen Qi, Laurel Schwulst και Molly Soda, να καταθέσουν νέες δημιουργίες τους.

Η 7η εβδομάδα αφιερώθηκε σε έργα που οι καλλιτέχνες Κατερίνα Ανδρέου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ιωάννης Μανταφούνης, Eun-Me Ahn επανακατέλαβαν τον δημόσιο χώρο.

Η 6η εβδομάδα περιλάμβανε ιδρυτικά μέλη από σπουδαίες θεατρικές κολεκτίβες (Forced Entertainment, Rimini Protokoll), βραβευμένους με Marcel Duchamp καλλιτέχνες, ανερχόμενους κινηματογραφιστές, ιδιαίτερα σχήματα μουσικής-περφόρμανς: Γιώργος Ζώης, Σίμος Κακάλας, Eric Baudelaire, Tim Etchells – Jim Fletcher – Chris Thorpe, ITCHY-O, Ethan Lipton & his Orchestra, Daniel Wetzel.

Την 5η εβδομάδα το Ίδρυμα Ωνάση ανέθεσε την επιμέλεια στο Chocolate Factory Theater, μια δυνατή φωνή μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκης για την ευαισθητοποίηση πάνω στη δύναμη των τεχνών, με έργα των Madeline Best & Brian Rogers, Tei Blow, keyon gaskin, Dynasty Handbag, Annie-B Parson.

Για την 4η εβδομάδα, το πρόγραμμα αναθέσεων από το Onassis USA επιμελήθηκε το Queens Museum, το οποίο εδρεύει στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, με έργα των Xin Liu, Samita Sinha, Frisly Soberanis, QUEENSBOUND και Alina Tenser & Gabo Camnitzer. Από τη Στέγη την ίδια εβδομάδα προστέθηκαν έργα των Λένα Κιτσοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου και RootlessRoot.

Την 3η εβδομάδα μας υποδέχτηκαν στο σπίτι τους η Ιζαμπέλα Ροσελίνι και ο Πολ Μάγκιντ, ο Ziad Antar, η Εύη Καλογηροπούλου, ο Kareem Kalokoh, οι Risa Puno & Avi Dobkin, οι RootlessRoot, οι Κωστής Σταφυλάκης & Τεό Τριανταφυλλίδης & Αλέξης Φιδετζής και ο Akira Takayama.

Η 2η εβδομάδα περιλάμβανε έργα των Ηλία Αδάμ, Σίμου Κακάλα, Βασίλη Κεκάτου, Αντώνη Φωνιαδάκη, Emily Johnson, Kathryn Hamilton (Sister Sylvester), RootlessRoot, Στέφανου Τσιβόπουλου.

Το πρόγραμμα «Enter» εγκαινιάστηκε με παράδοξα σόλο και απροσδόκητες οικογενειακές συμπράξεις σε αθηναϊκά και νεοϋορκέζικα υπνοδωμάτια και σαλόνια με έργα των Δημήτρη Καραντζά, Ευθύμη Φιλίππου, 600 HIGHWAYMEN, Maria Antelman, Kimberly Bartosik, Annie Dorsen, Radiohole, που αποτελούσαν το πρόγραμμα της 1ης εβδομάδας.

Πατήστε «ΕΝΤΕR» σε πάνω από 55 νέα έργα που διατίθενται ήδη, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό, και περιπλανηθείτε στα έργα καλλιτεχνών που επιχειρούν να δώσουν φωνή στο σήμερα. Το «ENTER» δίνει νέο ραντεβού για τον Σεπτέμβριο.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης