Διάλεξη

Συμβολισμοί στην αρχιτεκτονική των Ιερών Κτισμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέμπτη 29 Μαρτίου, 19:30

Στην διάλεξή του για τους συμβολισμούς των ιερών κτισμάτων, ο τ. καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο ΕΜΠ δρ. Γ. Α. Προκοπίου παρουσιάζει (με την προβολή διαφανειών) ένα ευρύ πανόραμα των θρησκευτικών μνημείων του αρχαίου και μεσαιωνικού κόσμου.

Στόχος του είναι να αποδείξει ότι η αρχιτεκτονική των ιερών κτισμάτων δεν είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία που ρυθμίζεται από παράγοντες κοσμικούς, όπως τα υλικά, ο σχεδιασμός, η οικονομικότητα και το γούστο, αλλά κυρίως από προβληματισμούς πνευματικής τάξης, που καθιστούν τελικά ένα ναό μια εικόνα του σύμπαντος, ένα σύμβολο της σύζευξης του ανθρώπινου με το Θείο στοιχείο, μια αλληγορική κλίμακα που “μετάγει από γης εις Ουρανόν”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος-Λέων Προκοπίου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα Μηχανικού με τη διατριβή του «Ο Κοσμολογικός Συμβολισμός στην Αρχιτεκτονική του Βυζαντινού Ναού». Παράλληλα με την άσκηση της Αρχιτεκτονικής, δίδαξε Μορφολογία και Ιστορία της Τέχνης στις Σχολές Πετρά και Σιταρά για 3 χρόνια.

Το 1990 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στην περιοχή της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, απ’ όπου παραιτήθηκε το 2009. Γράφει βιβλία και άρθρα και δίνει διαλέξεις πάνω στα θέματα της ειδικότητάς του, όπως: «Σύμβολο και Μορφή στο Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο», «Το Αρχοντικό του Γ. Βούλγαρη στην Ύδρα», «Ο Ναός των Αγ. Αναργύρων στην Ερμιόνη», «Μπαρόκ, η έκσταση και η υπερβολή», «Το Μακεδονικό Αρχοντικό», «Νεοκλασσικισμός», «Δομή-Μορφή και Λειτουργία του Ιερού Χώρου», κ.α. Το τελευταίο του βιβλίο είναι αφιερωμένο στον ζωγράφο Γεώργιο Προκοπίου και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2010. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την ζωγραφική και την Εραλδική.

Έχει εντρυφήσει ιδιαίτερα σε ζητήματα παραδοσιακής και Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού χώρου καθώς και σε ζητήματα Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ναοδομίας. Έχει επιμεληθεί την έκδοση σε σειρά βιβλίων των άρθρων του πατέρα του, αείμνηστου καθηγητή Αγγ. Προκοπίου και έχει μεταφράσει φιλοσοφικά και ποιητικά κείμενα ανατολικών παραδόσεων.

Είσοδος ελεύθερη

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη 112 56, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 86 13 739 / E-mail: info@dieleusis.gr / www.dieleusis.gr

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης