Λίγα χιλιόμετρα από το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο και πολύ κοντά στην παραλία του Καραθώνα, στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, σε ένα επιβλητικό σημείο, βρίσκεται η Παναγία των Βράχων ή Παναγία η Κατακεκρυμμένη.

Η εκκλησιά εικάζεται πως χτίστηκε περί τον δέκατο πέμπτο αιώνα και είναι από τα παλαιότερα ασκητήρια της περιοχής. Στο εσωτερικό του Ναού υπάρχει αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που φέρει ημερομηνία 1609 μ.Χ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της περιοχής ο ναός αποτελούσε μετόχι της Ιερής μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται σε κοντινή περιοχή. Εκεί κατέβαιναν οι μοναχοί για να προστατευθούν από διάφορες επιδρομές ληστών και πειρατών, μιας και το ναΰδριο είναι χτισμένο πάνω στα βράχια με δύσκολη πρόσβαση και χωρίς να γίνεται εύκολα ορατό από μακριά. Γι’ αυτό το λόγο το εκκλησάκι διαθέτει πολεμίστρες και μοιάζει με μικρό κάστρο.

Λέγεται ότι πίσω από το ιερό υπάρχει μία στενή σήραγγα, η οποία καταλήγει στην άλλη πλευρά του βουνού, ενώ σε κρύπτη εντός του ιερού έχουν βρεθεί παλιές εικόνες αλλά και μια κασέλα με οστά ενός μοναχού που διέμενε στο ασκητήριο.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια την εκκλησία την συντηρούσαν οι υποδηματοποιοί του Ναυπλίου, με την πάροδο του χρόνου το επάγγελμα εξαφανίστηκε κι έτσι η συντήρηση της εκκλησίας πέρασε στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε υπέροχες εικόνες της εκκλησίας από ψηλά:

 

 

Πηγή: Flying Camera

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης