«Από τα πεδία μαχών των περσικών πολέμων, που υπήρξαν τόσο καθοριστικοί για την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού, οι Θερμοπύλες είναι το μόνο αναλλοίωτο χωρίς μεγάλης κλίμακας ανθρώπινες επεμβάσεις, γεγονός που καθιστά την προστασία του ύψιστο καθήκον των ελληνικών αρχών».
Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «την εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας με τη θέσπιση ζωνών απολύτου προστασίας, καθώς και την ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας που θα αναδείξει το ιστορικό γεγονός και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα ως ένα σύνολο σύμφωνα με τον χαρακτήρα των Θερμοπυλών ως προστατευόμενου ιστορικού τόπου».
Η παρέμβαση γίνεται με αφορμή το ζήτημα της επικείμενης οριοθέτησης αρχαιολογικών ζωνών προστασίας στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, που αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη 1η Αυγούστου στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
«Ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ιστορικούς τόπους της χώρας, αφού περιλαμβάνει το πεδίο μιας από τις πιο σημαντικές μάχες της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Περικλείεται από δύο στενά, το Δυτικό, που βρίσκεται 4 χλμ. από τον Ασωπό ποταμό, στο σημείο όπου τοποθετείται και η Αρχαία Ανθήλη, και το Ανατολικό, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη των Αλπηνών.
Το μεσαίο στενό ή η μεσαία πύλη, είναι η τοποθεσία όπου το 480 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η περίφημη μάχη των Θερμοπυλών», σημειώνει ο ΣΕΑ, που παράλληλα τονίζει τα εξής:

Στην ίδια περιοχή υποστηρίζεται ότι βρίσκονται οι ομαδικοί τάφοι των Περσών.

«Το προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών εμπίπτει, αρχαιολογικά στην αρχή του μεσαίου στενού (ή μεσαίας πύλης), όπου υπήρχαν θερμά λουτρά, τα οποία οι ντόπιοι ονόμαζαν Χύτρους, στη θέση όπου βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις των λουτρών Θερμοπυλών.
Οι ιαματικές πηγές ήταν αφιερωμένες στον Ηρακλή και μάλιστα στην περιοχή υπήρχαν ιερό και βωμός αφιερωμένα στον ήρωα. Σε αυτή τη θέση εκτιμάται ότι διεξήχθη η τελική μάχη της τρίτης ημέρας των εχθροπραξιών, κατά την οποία έπεσε ο Λεωνίδας.
Στην ίδια περιοχή υποστηρίζεται ότι βρίσκονται οι ομαδικοί τάφοι των Περσών».
«Είναι πρόδηλο», συμπληρώνει ο ΣΕΑ, «πως η ιστορική σπουδαιότητα του χώρου, καθώς και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των ιαματικών πηγών, τον καθιστούν ένα μοναδικό πεδίο που χρήζει αυξημένης μέριμνας και προστασίας, στο σύνολό του.
Δεδομένου δε ότι το ιστορικό και φυσικό τοπίο -μόνο από τα γνωστά πεδία ιστορικών μαχών- δεν έχει καταστραφεί από τη δόμηση, η απόλυτη προστασία του αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να διατηρηθεί το φυσικό τοπίο αναλλοίωτο από νέες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Φλωρεντίας, Μνημόνιο της Βιέννης».
Και ο ΣΕΑ καταλήγει: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την πεποίθηση πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες αντιλαμβάνονται το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί και θα φυλάξουν τις Θερμοπύλες και το ιστορικό τους τοπίο ενεργώντας τα δέοντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης