Πέντε ρωμαϊκά έργα τέχνης από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, τοποθεσία που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς σύγκρουσης στη Συρία, επιστράφηκαν στη Δαμασκό την Πέμπτη από ιδιωτικό λιβανέζικο μουσείο, όπου εκτίθενται από το 2018.

Τα ασβεστολιθικά αγάλματα και οι λαξευμένες επιτύμβιες πέτρες, που χρονολογούνται από τον ρωμαϊκό δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ., επιστράφηκαν με πρωτοβουλία ιδιώτη Λιβανέζου συλλέκτη, δήλωσε ο επικεφαλής Συριακών Αρχαιοτήτων, Μοχάμεντ Ναζίρ Αουάντ, σε τελετή παράδοσης που διοργάνωσε το Εθνικό Μουσείο του Λιβάνου, στη Βηρυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συλλέκτης Τζαουάντ Άντρα απέκτησε αυτά τα έργα τέχνης από ευρωπαϊκούς οίκους δημοπρασιών προτού αρχίσει ο πόλεμος στη Συρία, το 2011, δήλωσε ο Αουάντ, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του ως μια «γενναιόδωρη πρωτοβουλία».

«Τα τεχνουργήματα από το Μουσείο Ναμπού στον βόρειο Λίβανο, επιστρέφουν στην πατρίδα τους», πρόσθεσε ο Σύρος αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης η Παλμύρα, ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών και τέθηκε υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία ανατίναξε ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία της, συμπεριλαμβανομένης της Αψίδας του Θριάμβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον Λίβανο, Αλί Αμπντούλ Καρίμ, δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για να διευθετηθεί η επιστροφή στη Συρία και άλλων τεχνουργημάτων από το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης