Η Επισκοπή του Λίμπουργκ στη Γερμανία αξιοποιεί ως μουσείο το πρώην πολυτελές διαμέρισμα του ανακληθέντος Επισκόπου, Φραντζ – Πέτερ Τέμπαρτζ βαν Ελστ.

Στο ισόγειο, του Επισκοπικού Μουσείου παρουσιάζεται έκθεση για την ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής του Λίμπουργκ και το υπόγειο χρησιμεύει ως αποθήκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ ευχαριστημένος που κατέστη δυνατή η πρόσβαση του κοινού στους χώρους, δήλωσε ο Επίσκοπος Γκέοργκ Μπέτζινγκ στα εγκαίνια του Μουσείου.

Ο διάδοχος του Φραντζ – Πέτερ Τέμπαρτζ βαν Ελστ, αποφάσισε να μη μετακομίσει στο πολυτελές διαμέρισμα και να το μετατρέψει σε χώρο φιλοξενίας έργων τέχνης.

Το διαμέρισμα 280 τετραγωνικών μέτρων μετατράπηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της Επισκοπής με κόστος 225.000 ευρώ. Για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 130 εκθέματα στη βιβλιοθήκη που καλύπτει όλο τον τοίχο του δωματίου που ήταν γραφείο .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε τον Γερμανό Επίσκοπο, Φραντζ Πέτερ Τέμπαρτζ βαν Ελστ, κυρίως λόγω του σκανδάλου με το τεράστιο χρηματικό ποσό που δαπάνησε, 31 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση έδρας της Επισκοπής, κτήριο του 16ου αιώνα και την ανέγερση της πολυτελούς κατοικίας του.

Το κτηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης την επισκοπική κατοικία και ένα παλιό ιδιωτικό παρεκκλήσι, το οποίο είναι πλέον ανοικτό για τους επισκέπτες του μουσείου.

Οι πλουσιότερες Επισκοπές – συνήθως στη Δυτική Γερμανία – έχουν παλαιές ιδιοκτησίες, δωρεές από πρώην ηγεμόνες και έσοδα από επενδύσεις σε ακίνητα και στα κεφάλαια αυτά είχαν πρόσβαση μόνον ο Επίσκοπος και μερικοί σύμβουλοι, τουλάχιστον μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου στο Λίμπουργκ. Η Γερμανική Καθολική Εκκλησία υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης