Διπλό άνοιγμα για τα μουσεία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο και στην Αθήνα, με δύο εκθέσεις, αντίστοιχα, από 1η Ιουλίου, χωρίς εγκαίνια, όπως επιβάλουν οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.

Το μουσείο της Άνδρου, συνεχίζοντας τη σαραντάχρονη παράδοση αδιάλειπτης λειτουργίας του, αναβάλει, λόγω συνθηκών, την προγραμματισμένη γι’ αυτό το καλοκαίρι έκθεση του Γιώργου Ρόρρη και αντ’ αυτής βγάζει από τις μόνιμες συλλογές του έργα Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς: Chryssa, Takis, Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θάνος Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής (Electros), Νάσος Δάφνης, Κώστας Ανδρέου, George Negroponte, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, Άλκης Πιερράκος, Άρης Κουτρουλής, Lynda Benglis. Ονόματα-παρακαταθήκη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, που είτε εκ καταγωγής ανήκουν στην ελληνική διασπορά, είτε αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους μετά τον Β΄ Πόλεμο και τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ιδίως του ’50 και ’60.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:

 

«Σχεδιάζοντας την έκθεση υπό συνθήκες πανδημίας, δεν υπήρχε χρόνος για δάνεια και μεταφορές και είναι σαφές ότι λείπουν πολλά ονόματα σπουδαίων καλλιτεχνών Ελλήνων του εξωτερικού. Παρόλα αυτά, είναι μια έκθεση σημαντική, τους περισσότερους δημιουργούς τους έχω γνωρίσει, τους έχω ζήσει μέσα από συζητήσεις, είναι φίλοι μου» είπε σήμερα ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην παρουσίαση της έκθεσης «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς» της Άνδρου. Ο ίδιος επιμελήθηκε την έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αθήνα, στο πρώτο υπόγειο του Μουσείου Γουλανδρή, στο Παγκράτι, τη σκυτάλη των εκθέσεων παίρνουν οι ζωγραφιές παιδιών από το διάστημα της καραντίνας. Τι καλύτερο από την «παιδική φαντασία, αντίδοτο στην απομόνωση» που ζωγράφισαν παιδιά και έφηβοι έως 15 χρόνων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ελεύθερα και με μπόλικη φαντασία. Για την ακρίβεια, είναι οι ζωγραφιές 252 παιδιών, που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση (open call) του μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στις μέρες της καραντίνας και όλες οι προτάσεις αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του μουσείου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης