Μουσικός περίπατος στην παλιά Αθήνα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012, 14:34
Μουσικός περίπατος στην παλιά Αθήνα
Δύο βραδιές αφιερωμένες στα παλιά εκείνα τραγούδια που τραγουδούσαν οι Αθηναίοι από το 1916 με τις καντάδες στα σοκάκια και τις οπερέττες των Χατζηαποστόλου και Σακελλαρίδη στα μεγάλα θέατρα να βρίσκουν την πρώτη τους απήχηση στο κοινό, στα 1924 – 1928 με τους χορευτικούς ήχους της jazz, του tango και των fox-trot του Κώστα Γιαννίδη, των chansons στην «Μάντρα» του Αττίκ, μέχρι τα 1932, την Κατοχή και την Απελευθέρωση με τα αρχοντορεμπέτικα, τα βαλσάκια και τις ρομάντζες του Μιχάλη Σουγιούλ, θα έχει την χαρά να απολαύσει το μουσικόφιλο κοινό.

Τη διαδρομή αυτή θα την περπατήσουμε στον πολυχώρο «διέλευσις» για δύο μοναδικές εμφανίσεις, στις 18 και 25 Φεβρουαρίου, μαζί με τη φωνή της Φλώρας Κατωγά – Λαζάρου. Μιας καταξιωμένης παρουσίας, που υπηρετεί το τραγούδι για πολλές δεκαετίες ως λυρική καλλιτέχνιδα στην ελληνική όπερα και οπερέτα, αλλά και ως ερμηνεύτρια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, δίνοντας πάντοτε με την ερμηνεία της το χρώμα και το συναίσθημα εκείνης της εποχής. Στο πιάνο θα την συνοδεύει ο βαρύτονος και μαέστρος Αναστάσιος Λαζάρου, ο οποίος έχει αναλάβει και την οπτικοακουστική επιμέλεια της βραδιάς.

Βιογραφικά των καλλιτεχνών

Φλωρεντία Κατωγά - Λαζάρου
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Οι πρώτες της συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο της σχολής Ζαν ντ’ Άρκ, στην οποία και φοίτησε. Εν συνεχεία σπούδασε στο εθνικό ωδείο Αθηνών με υποτροφία, αποσπώντας το δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί. Έχει στο ενεργητικό της πολλές εμφανίσεις ως σολίστ και χορωδός στην εθνική λυρική σκηνή, στην ελληνική οπερέτα, στο Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και σε θέατρα του εξωτερικού. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του συγκροτήματος «Τροβαδούροι της Αθήνας», γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες του ‘70 & του ‘80, διατελώντας παράλληλα μέλος στη χορωδία του Παλαιού Φαλήρου και στους μουσικούς ομίλους Σπάρτης, Γυθείου και Καλαμάτας.

Το 2008 βραβεύτηκε από την χορωδία Πειραιώς για την δεκαετή συμβολή της στο χορωδιακό τραγούδι, ενώ κορυφαία στιγμή αποτελεί η βράβευσή της από την UNESCO για την προσφορά της στον πολιτισμό και τις τέχνες. Σήμερα είναι ενεργό στέλεχος στις χορωδίες Δήμου Κερατέας, ΚΑΠΗ Κερατέας και μουσικών οριζόντων Νοτίων προαστίων.

Αναστάσιος Α. Λαζάρου
Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, όπου και απέκτησε τις πρώτες μουσικές του γνώσεις. Ολοκλήρωσε τη θεωρητική του κατάρτιση στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών (πτυχία Φυγής και Πιάνου) και έλαβε το δίπλωμα μονωδίας (Άριστα παμψηφεί και β’ Βραβείο) στην τάξη του τενόρου και σολίστ της ΕΛΣ Σταμάτη Μπερή . Ασχολείται επαγγελματικά με το λυρικό τραγούδι, τη διδασκαλία μονωδίας, με συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου, με τη διεύθυνση χορωδίας και φωνητικών συνόλων (Δημοτική χορωδία Κερατέας, Μουσικοί Ορίζοντες Νοτίων Προαστίων), και αριθμεί στο ενεργητικό του πάνω από 60 εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΕΡΤ ως σολίστ και ως χορωδός. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»,Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 112 56, Αθήνα.
Τηλ.: 2108613739 / E-mail: info@dieleusis.gr / URL: www.dieleusis.gr.
Σάββατο, 18 και 25 Φεβρουαρίου
Είσοδος: 12€.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012, 14:35