Στην επέτειο 151 χρόνων από την ίδρυση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (The Metropolitan Museum of Art‎) είναι αφιερωμένο το doodle της Google σήμερα, Τρίτη (13/04). Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art , γνωστότερο στους αγγλόφωνους και ως The Met) είναι όχι μόνο το σημαντικότερο μουσείο των ΗΠΑ αλλά και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Το κτηριακό του συγκρότημα βρίσκεται στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν, επί της 5ης Λεωφόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 1870 από μια ομάδα Αμερικανών πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν επιχειρηματίες, χρηματιστές, καλλιτέχνες και διανοούμενοι. Εκείνη την ημέρα, το μουσείο έλαβε νομική υπόσταση και απέκτησε το πρώτο του έργο τέχνης: μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Στόχος των ιδρυτών του ήταν ένα μουσείο που θα έκανε προσιτή την υψηλή τέχνη στον αμερικάνικο λαό.

Tο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 20 Φεβρουαρίου 1872. Τα εκθέματά του, από κάθε γωνιά του πλανήτη, ξεπερνούν σε αριθμό το 1,5 εκατ. και η αρχαιότητα κάποιων εξ αυτών αγγίζει το 5.000 πΧ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μουσείο περιέχει σημαντικές συλλογές αιγυπτιακής, βαβυλωνιακής, ασσυριακής, ανατολικής (Άπω και Εγγύς Ανατολής), ελληνορωμαϊκής, ευρωπαϊκής και προκολομβιανής τέχνης, τέχνης της Νέας Γουινέας και αμερικανικής, συμπεριλαμβανομένης αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ζωγραφικής,χαρακτικών σχεδίων, υαλοτεχνίας, κεραμεικής, υφαντουργικής, μεταλλοτεχνίας, επίπλων, αιθουσών συγκεκριμένων εποχών, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο διαθέτει μια από τις πληρέστερες βιβλιοθήκες για θέματα τέχνης και αρχαιολογίας και ένα τμήμα μεσαιωνικής ευρωπαϊκής τέχνης σε ένα παράρτημα {The Cloisters) στο Φορτ Τράιον Παρκ στο βόρειο άκρο του Μανχάταν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης