Γυναίκες που ήρθαν στην Ελλάδα για να δουλέψουν, προσφέροντας βοήθεια σε γέροντες. Γυναίκες που δίνουν τα πάντα για να συνδράμουν τους δικούς τους στη χώρα της καταγωγής τους, προσπαθώντας ταυτοχρόνως να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν στον τόπο της μετανάστευσης. Αυτός είναι ο κόσμος της νουβέλας της Εβίτας Καραγεώργου «Το τέλος, γένους θηλυκού» (εκδόσεις «Ο Μωβ Σκίουρος»).

Το βιβλίο παρουσιάστηκε (19/6) στο ομώνυμο βιβλιοπωλείο της πλατείας Καρύτση. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο συγγραφέας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βασιλικός και η δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουλάρη. «Το βιβλίο μιλάει για πέντε διαφορετικές γυναίκες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Β. Βασιλικός: «Η βασική του ηρωίδα ονομάζεται Ήτα (με ένα ταυ) και παραπέμπει στην ήττα της Αριστεράς κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, σηματοδοτώντας την ιστορική της υποχώρηση. Δείχνει, όμως, την ίδια ώρα, και τη σύγχρονη κοινωνική ματιά της Καραγεώργου, την έγνοια της για τα διακυβεύματα της Αριστεράς σήμερα και τη βαθιά ανθρώπινη ευαισθησία της όταν προσεγγίζει το ζήτημα της γεροντικής άνοιας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Από την πλευρά της, η συγγραφέας, συζητώντας με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε το βιβλίο της «κοινωνική νουβέλα», συμπληρώνοντας: «Ήθελα να προσεγγίσω το μέγα πρόβλημα της εποχής μας, που είναι η απουσία σταθερότητας και ασφάλειας, η οποία εξαναγκάζει τους ανθρώπους στον παροπλισμό και τον παραμερισμό. Αν παραμένουν οι άνθρωποι ανεξασφάλιστοι και εργασιακά ανυπεράσπιστοι, τότε σίγουρα έχει δημιουργηθεί μια καινούργια κοινωνική συνθήκη, την οποία η λογοτεχνία οφείλει να πλησιάσει μέσα από τον δικό της δρόμο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης