Το Βασισμένο σε ανέκδοτες προσωπικές μαρτυρίες, γραπτά ντοκουμέντα και οπτικοακουστικό υλικό της εποχής, το βιβλίο «Μελίνα, Μια σταρ στην Αμερική» φωτίζει την ξεχωριστή καλλιτεχνική διαδρομή της Μελίνας στην Αμερική από το 1957 ως το 1974 και παρακολουθεί τη διεθνή εξέλιξη της καριέρας της, από την πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη μέχρι την οριστική επιστροφή της στην Ελλάδα.

Χόλιγουντ, Μπρόντγουεϊ, Μάρλον Μπράντο, Γκρέτα Γκάρμπο, Μάρλεν Ντίτριχ, Αριστοτέλης Ωνάσης, Ρόμπερτ Κέννεντι, Τένεσι Γουίλλιαμς, Έντουαρντ Άλμπι, Τζόαν Κρόφοντ, Πήτερ Ουστίνοφ, Σίρλεϊ Μακ Λέην, Κερκ Ντάγκλας, Γκρέγκορι Πεκ, Χένρι Φόντα, Φρανσουάζ Σαγκάν, Μαργκερίτ Ντυράς, Πάμπλο Πικάσσο, Νταλί…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκιαγραφεί την πορεία μιας Ελληνίδας που με βασικά εφόδια το ταλέντο και την προσωπικότητά της κατέκτησε έναν ολόκληρο κόσμο. Έναν κόσμο μυθικό για τον οποίον η ίδια σπάνια μιλούσε και ο οποίος τώρα αποκαλύπτεται γεμάτος λάμψη και νοσταλγία. Ο κόσμος της Μελίνας…

Μπορεί να έχουν περάσει 26 χρόνια από τον θάνατό της, αλλά η Μελίνα Μερκούρη, παραμένει η πλέον αναγνωρίσιμη Ελληνίδα σε όλο τον κόσμο και για σχεδόν όλους τους Έλληνες «η Μελίνα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να είσαι διεθνής προσωπικότητα πρέπει να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου. Να μη μιμείσαι. Όταν είσαι Έλληνας, να παραμένεις Έλληνας […] Αυτό έκανε η Μελίνα. Έτσι έγινε παγκόσμια σταρ και, σε φαντασιακό επίπεδο, θα είναι για πάντα η εικόνα της Ελλάδας.» αναφέρει ο Κώστας Γαβράς.

Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, είναι τακτικός συνεργάτης της Δημόσιας Γαλλικής Ραδιοφωνίας (France Culture) ως παραγωγός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού.

Το βιβλίο Mot a Mot, που συνυπογράφει με την Danielle Mitterand, κυκλοφορεί από τις γαλλικές εκδόσεις Le Cherche Midi. Τα βιβλία του «Μίκης Θεοδωράκης. Η ζωή μου» και «Θόδωρος Αγγελόπουλος. Με γυμνή φωνή» κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Είναι διδάκτωρ συγκριτικής Γραμματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Το 2008 διετέλεσε Πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας στα πλαίσια της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρώπη. Το 2010 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ο Σπύρος Δ. Αρσένης έχει εργαστεί από θέσεις ευθύνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε μεγάλα έργα υποδομών και σε χρηματοοικονομικές εταιρείες. Παράλληλα, έχει διδάξει για πάνω από δέκα χρόνια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Είναι συγγραφέας πέντε επιστημονικών βιβλίων.
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης