Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Ο «Μυστικός Δείπνος» με πρόσωπα σύγχρονα και καθημερινά και με την Ακρόπολη στο φόντο. Τα μυστηριώδη μάτια της Τζοκόντα. Μία αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου καθώς και ο Βιτρούβιος Άνθρωπος. Όλα αυτά σε αποχρώσεις του γκρι, με σκόρπιες πινελιές γαλάζιου, σαν μαχαιριές στον τεράστιο, μήκους 90 μέτρων, ιδιότυπο καμβά που είναι η μάντρα του παλιού αμαξοστασίου στο Γκάζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι μία δημιουργική ανάσα σε έναν βιομηχανικό χώρο, πάνω στην κεντρική αρτηρία της οδού Πειραιώς, μέσα στη μουντάδα της βροχερής ημέρας. Μία εξαιρετική πρωτοβουλία. Οι Αθηναίοι αντικρίζουν από το πρωί της Τετάρτης χωρίς σκαλωσιές κι άλλα εμπόδια το graffiti που δημιούργησε ο ΙΝΟ. Το νέο έργο του street artist προέκυψε ύστερα από ανάθεση της «Λάβρυς», η οποία διοργανώνει την έκθεση-talk of the town «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius» που φιλοξενείται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι.

Χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα σε όλα του τα έργα, η οποία αποτελείται από άσπρο, μαύρο, κλίμακα του γκρι και γαλάζιο, απεικονίζει τα θέματά του με την τεχνική της αφαίρεσης, έτσι ώστε η θέασή τους να λειτουργεί ευκρινέστερα από απόσταση. Χρησιμοποιεί επίσης τα «κοψίματα», όπως τα ονομάζει, τις τομές δηλαδή στις σχεδιαστικές φόρμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας, η Αθήνα αποκτά ένα έργο σύγχρονης τέχνης, με έντονο συμβολισμό και θέμα τη μεγαλύτερη διάνοια όλων των εποχών.

Ο ΙΝΟ δημιουργώντας αυτήν την τοιχογραφία, στην οποία για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τόσες πληροφορίες, ιστορικές κι άλλες, για ένα έργο παραστατικής ζωγραφικής, συνδέει τη ζωή και το έργο του επιστήμονα, μηχανικού, εφευρέτη και καλλιτέχνη με τη σύγχρονη καθημερινότητα της πρωτεύουσας.

Η τοιχογραφία έρχεται να ενισχύσει τη μοναδική εμπειρία «επαφής» με τη ζωή και το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, την οποία χαρίζει η έκθεση αυτή σε μικρούς και μεγάλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης