Τα κύρια επεισόδια της ιστορίας της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα παρουσιάζονται στην έκθεση «Οι Χαρτογραφικές Ιστορίες της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα» στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Διάρκεια έκθεσης: 10 Σεπτεμβρίου 2019 – 28 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση «Οι Χαρτογραφικές Ιστορίες της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα», που καταγράφει τις μεταβολές των συνόρων στα Βαλκάνια μετά από πολέμους και συνθήκες, εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2020, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Η έκθεση τελεί υπό τη γενική επιμέλεια του κ. Παρασκευά Σαββαΐδη, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και συλλέκτη. Οι χάρτες της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή των κκ. Παρασκευά Σαββαΐδη και Σάββα Δεμερτζή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου επισήμανε πως η συγκεκριμένη «έκθεση αποτελεί απόθεμα κληρονομιάς και πλούτου. Ένα εθνικό κεφάλαιο το οποίο αξίζει να αναδειχθεί στο ευρύ κοινό όλης της Μακεδονίας και της Θράκης».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Θεόδωρο Καράογλου για την υποστήριξή του στο έργο του Μουσείου και υπογράμμισε τον επιστημονικό και εκπαιδευτικό ρόλο του Ιδρύματος.

Η Διευθύντρια του Μουσείου, κα. Φανή Τσατσάια, σημείωσε ότι η έκθεση αποτελεί ένα πανόραμα ιστορίας, καθώς οι χάρτες της περιγράφουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τα κύρια επεισόδια της ιστορίας της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα: τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όπως και τις διεθνείς συνθήκες που όρισαν τη μορφή και το μέλλον της Ελλάδας.

Τέλος, ο επιμελητής της έκθεσης κ. Παρασκευάς Σαββαΐδης, δήλωσε πως οι χάρτες της έκθεσης αποτυπώνουν περιόδους εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και περιόδους καταστροφών και πόνου. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, καθώς και η αποκατάσταση των προσφύγων αποτυπώνονται με λεπτομέρεια στους χάρτες της έκθεσης, οι οποίοι είναι ελληνικοί, βρετανικοί, γαλλικοί, γερμανικοί, σερβικοί, βουλγαρικοί, όπως και οθωμανικοί και έχουν συνταχθεί από στρατιωτικές χαρτογραφικές υπηρεσίες ή ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η έκθεση υλοποιήθηκε με τη χορηγία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών, της εταιρείας Olympia Electronics, της κατασκευαστικής εταιρείας Κουβουκλιώτη και του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ολόκληρο 4€ – Μειωμένο 2€, Ομαδικό εισιτήριο: Στα πέντε άτομα το ένα δωρεάν
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.

Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.

Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.

Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης