Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την προσθήκη των τριών πρώτων μνημείων και τοποθεσιών της Κροατίας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για το Παλάτι του Διοκλητιανού στο Σπλιτ, την παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ και το Εθνικό Πάρκο Λιμνών του Πλίτβιτσε. Έκτοτε άλλα επτά μνημεία και τοποθεσίες της Κροατίας κατάφεραν να κατακτήσουν μια θέση στον ίδιον κατάλογο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλάτι και ιππικό στον κατάλογο της Unesco

Μεταξύ αυτών, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου, χτισμένος το 16ο αιώνα, στην πόλη Σίμπενικ της Αδριατικής, η ιστορική πόλη Τρογκίρ, κοντά στο Σπλιτ, το Επισκοπικό Σύμπλεγμα της Ευφρασιανής Βασιλικής στο ιστορικό κέντρο του Πόρετς και η κοιλάδα Στάρι Γκραντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

17 κροατικά πολιτιστικά προϊόντα στον κατάλογο της Unesco

Οι Κροάτες είναι ιδιαίτερα περήφανοι και για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά τους, με 17 παραδείγματα αυτής να έχουν κατακτήσει μια θέση στον σχετικό κατάλογο της UNESCO.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταξύ αυτών είναι, η τέχνη της δαντέλας, ο ιππικός αγώνας της Σίνι (στα κροατικά Sinjska alka), όπου οι έφιπποι συμμετέχοντες προσπαθούν να χτυπήσουν με τα κοντάρια τους ένα μεταλλικό δακτύλιο (την alka) που κρέμεται από σχοινί, αλλά και η Klapa, μια παραδοσιακή μορφή τραγουδιού α καπέλα, στη Δαλματία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης