Το λαϊκό δρώμενο «Μωμόγεροι», παρουσίασαν ποντιακοί πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεσημέρι της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου. Το δρώμενο αυτό, μεταφερόμενο από τον Πόντο στην Ελλάδα, συνέχισε τη δική του αυτόνομη και παράλληλη πορεία φθάνοντας ζωντανό ως τις μέρες μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «Μωμοέρια» θα αναβιώσουν, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στον Άγιο Δημήτριο και στον Τετράλοφο στις 25-26 Δεκεμβρίου (11π.μ.- 8.μμ), στη Σκήτη στις 29-30 Δεκεμβρίου (11π.μ.), στα Αλωνάκια στις 31 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά (11π.μ.-5μ.μ.), στο Ρυάκιο ανήμερα Πρωτοχρονιάς (11π.μ.- 8.μμ) και στο Πρωτοχώρι ανήμερα Πρωτοχρονιάς και 2 Ιανουαρίου (11π.μ.- 6.μμ). Η ονομασία του δρώμενου προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έθιμο οι λέξεις αυτές συνδέονται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών-γερόντων. Σύμφωνα με ορισμένους υπάρχει σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό θεό Μώμο, ο οποίος ήταν ο θεός της χλεύης και του σκώμματος, της ειρωνείας και του σαρκασμού, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας. Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους.

Στο δρώμενο αναπαρίσταται η ιστορία του Κιτί Γοτσά. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν τη μορφή ηλικιωμένων. Στο δρώμενο οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο «αράπης». Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας «αράπης»). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο «αράπη» με τον γέρο Κιτί Γοτσά.

Πηγή: kozan.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης