De Ofrivilliga
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Ακούσια)

Η ταινία αποτελείται από πέντε παράλληλες και ασύνδετες μεταξύ τους ιστορίες, με κοινό θέμα την ομαδική ανθρώπινη συμπεριφορά και, ειδικότερα, την αδυναμία των ανθρώπων να υπερασπιστούν άλλους ανθρώπους, αλλά και τα πιστεύω τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρούμπεν Έστλουντ προσφέρει πέντε διαφορετικές εκδοχές συμπεριφοράς από πέντε διαφορετικούς ανθρώπους.

Ένας οδηγός πούλμαν (Χένρικ Βίκμαν), που έχει σταματήσει για την καθιερωμένη στάση ξεκούρασης, ανακαλύπτει ότι κάποιος χάλασε την κουρτίνα στην τουαλέτα του πούλμαν. Αποφασίζει, λοιπόν, ότι όλοι οι επιβάτες θα παραμείνουν εκεί, έως ότου ο ένοχος αποφασίσει να ομολογήσει.

Ο Λέφε (Λέιφ Έντλουντ Γιόχανσον), ένας 30χρονος άντρας, πείθει τους φίλους του να τον βοηθήσουν να σκαρώσει μια φάρσα σε έναν άλλο φίλο (Όλε Λίγιας), και εκείνοι συμφωνούν, παρότι σε κάποιους μοιάζει περισσότερο με βιασμό παρά με φάρσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο έφηβες κοπελίτσες ποζάρουν για την ψηφιακή κάμερά τους παίρνοντας προκλητικές και αισθησιακές στάσεις, που όμως σε ένα τρίτο μάτι θα φαίνονταν ως κανονικό πορνό.

Στα γενέθλια ενός αγοριού, οι γονείς του έχουν κανονίσει να ρίξουν πυροτεχνήματα. Όταν ένα πυροτέχνημα δεν σκάει σωστά, ο οικοδεσπότης τραυματίζεται, αλλά δεν το λέει σε κανένα, επειδή φοβάται ότι θα χαλάσει τη διασκέδαση.

Όταν μια καθηγήτρια μαθαίνει ότι ένας συνάδελφός της χτύπησε ένα μαθητή, χρησιμοποιεί ένα ψυχολογικό πείραμα στην τάξη, για να αποκαλύψει την αλήθεια. Το πείραμα, όμως, στρέφεται εναντίον της και βιώνει έναν κοινωνικό εξοστρακισμό.

Retour a Ithaque (2014)
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Επιστροφή στην Ιθάκη)

Πέντε φίλοι από τα παλιά βρίσκονται σε μία ταράτσα της ηλιόλουστης Αβάνας. Αφορμή της συνάντησης τους, ο εορτασμός της επιστροφής του ενός, μετά από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη. Μέχρι την αυγή, ο Αμαντέο, ο Άλντο, η Τάνια, ο Ράφα και ο Έντι συζητούν, χορεύουν, πίνουν, καπνίζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλον, θυμώνουν, τραγουδούν και πάνω απ’ όλα μοιράζονται… όνειρα, μνήμες, συναισθήματα και ιστορίες της ισχυρής τους φιλίας.

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Λοράν Καντέ (Ανάμεσα Στους Τοίχους, 2008) συνυπογράφει το σενάριο με τον δημοφιλή συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα. Χρησιμοποιώντας τη συνάντηση αυτών των πέντε χαρακτήρων σαν σημείο αφετηρίας, στην Κούβα του σήμερα και εφόσον οι ήρωες αυτοί είναι περίπου πενήντα χρονών, η παρούσα ταινία εξετάζει μια άκρως ιδιαίτερη γενιά της Κουβανικής ιστορίας – μιας γενιάς που γεννήθηκε με την Επανάσταση, μεγάλωσε και διαμορφώθηκε μέσα στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της χώρας και κατόπιν τη δεκαετία του ’90, των κρίσεων και των ελλείψεων, αναγκάστηκε σε έναν καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Σύμφωνα με τον Λοράν Καντέ, ο θυμός έχει κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία των ηρώων. Όλοι οι χαρακτήρες νιώθουν ότι τους έχουν κλέψει τη ζωή και ότι ίσως οι ίδιοι συνέβαλαν σε αυτό, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

«Η Επιστροφή στην Ιθάκη είναι μια ιστορία μερικών ανθρώπων και, μέσω της ζωής τους, η ιστορία της γενιάς μου. Σίγουρα δεν είναι το μόνο δυνατό πορτρέτο, αλλά είναι αναμφίβολα η αντανάκλαση των πολλών αβεβαιοτήτων, ελπίδων, επιτευγμάτων και απογοητεύσεων ορισμένων Κουβανών – οι οποίοι ρίχτηκαν βάναυσα από τους ανέμους της ιστορίας στην ανοιχτή θάλασσα, όπου πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν ένα ασφαλές λιμάνι», Λεονάρδο Παδούρα – Ιούλιος 2014.

Μια ταινία άμεση και ειλικρινής για τη φιλιά και τις ανθρώπινες σχέσεις, στο ξεχωριστό περιβάλλον της Κουβανικής πρωτεύουσας.

Pan
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Παν)

Προσφέροντας μια φρέσκια ματιά στο origin των κλασικών χαρακτήρων που δημιουργήθηκαν από τον Τζ. Μ. Μπάρι, η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που θα παρασυρθεί στη μαγική Χώρα του Ποτέ. Εκεί θα γνωρίσει τη σημασία της διασκέδασης αλλά και του κινδύνου και τελικά θα ανακαλύψει το πεπρωμένο του – για να γίνει ο ήρωας που θα μείνει για πάντα γνωστός ως Πίτερ Παν.
Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο υποψήφιος για Όσκαρ Χιου Τζάκμαν («Les Misérables») ως ο Μαυρογένης, ο Γκάρετ Χέντλαντ («Inside Llewyn Davis») ως ο Χουκ, η υποψήφια για Όσκαρ Ρούνεϊ Μάρα («The Girl With the Dragon Tattoo») ως η Τάιγκερ Λίλυ, ο Αντίλ Ακτάρ («The Dictator») ως ο Σμι, η Αμάντα Σέιφριντ («Les Miserables»), στο ρόλο της Μέρι και ο πρωτοεμφανιζόμενος Λίβαϊ Μίλερ ως ο Πίτερ. Στην σκηνοθεσία συναντούμε τον Τζό Ράιτ, σκηνοθέτη της «Εξιλέωσης» και της «Άννας Καρένινας».

Hotel Transylvania 2
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Ξενοδοχείο για Τέρατα 2)

Η αγαπημένη δρακουλοπαρέα επιστρέφει με μία ολοκαίνουρια, τρομαχτικά διασκεδαστική κωμωδία! Αυτή τη φορά ως οικογένεια, αφού ο Τζόναθαν έχει το κορίτσι, έχει τον πεθερό, αλλά και έναν αξιολάτρευτο γιο, ενώ ξαφνικά εμφανίζεται και ένα ξεχασμένο μέλος της οικογένειας, ο Δράκουλας-προπάππους. Μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία της πρώτης τους κινηματογραφικής περιπέτειας, οι θαμώνες του Ξενοδοχείου για Τέρατα μπαίνουν σε νέες σπαρταριστές περιπέτειες, καθώς ως γνωστόν, αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα, αλλά και εγγόνια και δισέγγονα! Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Κωνσταντίνος Τζούμας χαρίζουν τις χαρακτηριστικές φωνές τους στο ξεκαρδιστικό δίδυμο προπάππου και παππού, ενώ ο γνωστός και πολυτάλαντος μουσικός Άρης (REC) Λουμάκης ακούγεται σε διάφορους ρόλους.
Όλα δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο στο Ξενοδοχείο του Κόμη Δράκουλα… Επιτέλους, οι πόρτες είναι ανοιχτές και για τους κοινούς θνητούς, δηλαδή τους ανθρώπους. Αλλά ο Δράκουλας ανησυχεί για το αξιολάτρευτο εγγονάκι του, τον Ντένισεβιτς , που δεν δείχνει και ιδιαίτερα σημάδια βαμπιροσύνης. Η Μέιβις από την άλλη, αποφασίζει να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας πιο φυσιολογικής ανατροφής του γιου της στον κόσμο των ανθρώπων και κάνει ένα διερευνητικό ταξίδι με τον Τζόνι στα πεθερικά της. Εν τω μεταξύ ο Δρακουλοπαππούς, δράττει την ευκαιρία για να ξυπνήσει το τερατάκι μέσα στον εγγονό του. Όλα θα κριθούν στο μεγάλο πάρτυ για τα 5α γενέθλια του Ντένις, όπου όμως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζεται από το πουθενά ο ξεχασμένος προπάππους και συντηρητικός δράκουλας Βλαντ, πατέρας του Δράκουλα.

Crimson Peak (2015)
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Πορφυρός Λόφος)

Η νέα ταινία του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο δε θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από ένα κομψοτέχνημα, μια άκρως καλλιτεχνική, γοτθικά σκοτεινή ιστορία φαντασμάτων με καθηλωτικές ερμηνείες.

Στην Αγγλία του 19ου αιώνα, μια νεαρή συγγραφέας παραδίδεται στην έλξη της για έναν μυστηριώδη, χαρισματικό άγνωστο που θα την παρασύρει σε αιματοβαμμένα μονοπάτια πάθους. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τα φαντάσματα του παρελθόντος της, βρίσκει «καταφύγιο» στον πύργο του, ένα σπίτι που ζει, αναπνέει και ματώνει, έχοντας καλά θαμμένα μυστικά που ζητάνε εκδίκηση. Εκεί θα συμβιώσει με τη ζηλιάρα αδελφή του συζύγου της, καθώς και με αρκετά φαντάσματα που κρύβουν την ανείπωτη, φρικτή αλήθεια, πως, δηλαδή, η αγάπη έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώνει όλους σε τέρατα…

Ένα καθηλωτικό, μεταφυσικό, θρίλερ, ένα γοτθικό ρομάντζο, φόρος τιμής στο είδος ταινιών με στοιχειωμένα σπίτια (The Haunting, Innocents) το CRIMSON PEAK, ανάμεσα στην επιθυμία και το σκότος, το μυστήριο και την τρέλα, ανασύρει κινηματογραφικές μνήμες αισθητικής, ανάλογης, με τις ισπανικές ταινίες του σκηνοθέτη.

The Lobster
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Αστακός)

Μετά τον Κυνόδοντα (Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα, Φεστιβάλ Καννών/Υποψηφιότητα Ξενόγλωσσου Όσκαρ) και τις Άλπεις, ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει με μία αλληγορική, ρομαντική ιστορία που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών (2015). Ο Αστακός είναι το αγγλόφωνο ντεμπούτο του σκηνοθέτη, ενώ το σενάριο συνυπογράφει ο σταθερός συνεργάτης του, Ευθύμης Φιλίππου. Η ταινία συγκεντρώνει διεθνές καστ με πρωταγωνιστή τον Colin Farrell (In Bruges, True Detective TV series) και τους Rachel Weisz, Lea Seydoux, John C. Reilly, Olivia Colman, Ben Whishaw, Ariane Labed, Αγγελική Παπούλια.

Εμπνευσμένος, πρωτότυπος από τη σύλληψη του, προκλητικός, σκοτεινός και απρόσμενα αστείος, Ο Αστακός ξετυλίγει μια αποκλίνουσα ιστορία αγάπης με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί.

Στο εγγύς μέλλον και σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, όσοι χωρίζουν και μένουν μόνοι, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί, είναι υποχρεωμένοι να βρουν ένα σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους και αφήνονται ελεύθεροι στο Δάσος. Ένας απεγνωσμένος Άντρας δραπετεύει από το Ξενοδοχείο, βρίσκεται στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί, και ερωτεύεται, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους κανόνες τους.

Love

1η Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί. Το τηλέφωνο χτυπάει και ο Μέρφι ξυπνάει δίπλα στη νεαρή σύζυγό του και το δυο ετών παιδί του. Ακούει το μήνυμα στο τηλεφωνητή όπου η μητέρα της Ηλέκτρας ρωτάει γεμάτη αγωνία μήπως έχει κάποιο νέο από την κόρη της. Καθώς αγνοείται εδώ και αρκετό καιρό και φοβούμενη ότι κάτι πολύ άσχημο της έχει συμβεί. Κατά τη διάρκεια μιας ατέλειωτης βροχερής μέρας ο Μέρφι βρίσκεται μόνος στο διαμέρισμα του, να αναπολεί την πιο όμορφη ερωτική σχέση της ζωής του, τα δύο χρόνια που πέρασε με την Ηλέκτρα. Ένα φλεγόμενο πάθος γεμάτο υποσχέσεις , παιχνίδια, υπερβολές και λάθη…

Burnt
(Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Σεφ που Έπαιζε με τη Φωτιά)

O σεφ Άνταμ Τζόουνς τα είχε όλα – και τα έχασε. Βραβευμένος με δύο αστέρια Μισελέν και ροκ σταρ του κόσμου της υψηλής μαγειρικής, με πασίγνωστες κακές συνήθειες, το πρώην κακό παιδί του Παρισιού έκανε πάντα του κεφαλιού του και νοιαζόταν μόνο για την συναρπαστική στιγμή της δημιουργίας γευστικών εκρήξεων. Για να εξασφαλίσει την δική του κουζίνα, αλλά και το τρίτο αστέρι Μισελέν που του ξεφεύγει εδώ και χρόνια, θα χρειαστεί τους καλύτερους στο πλευρό του, συμπεριλαμβανομένης και της όμορφης Ελέν.

Συμπρωταγωνιστώντας ξανά μετά την τεράστια επιτυχία του «Ελεύθερου Σκοπευτή», o Μπράντλεϊ Κούπερ και η Σιένα Μίλερ πλαισιώνονται από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυσυλλεκτικό καστ, που αποτελείται από τους Ούμα Θέρμαν, Έμμα Τόμσον, Λίλι Τζέιμς, Ομάρ Σι, Τζέιμι Ντόρναν, Αλίσια Βικάντερ, Ντάνιελ Μπρουλ, Ρικάρντο Σκαρμάτσιο και Σαμ Κίλι.

Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός

Θεσσαλονίκη 2015. Ο ώριμος οικογενειάρχης Κλέαρχος (Έλληνας της Πόλης), συνεχώς φλερτάρει αδιάντροπα, ρίχνοντας το φταίξιμο στον αθώο γαμπρό του Μάχο. Προκειμένου να συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη, την όμορφη γειτόνισσά του Ηρώ, χρησιμοποιεί και πάλι σαν προκάλυμμα το γαμπρό του. Έτσι ενώ ο Μάχος πηγαίνει στην Πόλη για να κάνει μασάζ και θεραπείες στο πονεμένο χέρι του, ο Κλέαρχος συμφωνεί με τη σύζυγο του Μαρίνα, να τον ακολουθήσει κρυφά μήπως και έχει ερωμένη. Όμως ένα γύρισμα της τύχης θα φέρει την Μαρίνα, μαζί με την κόρη τους στην Πόλη με …απρόσμενα αποτελέσματα.

Επιμέλεια: Νίκος Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης