Love Is Strange
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Αγάπη Είναι Παράξενη

Μετά από σαράντα χρόνια σχέσης, ο Ben (John Lithgow) και ο George (Alfred Molina) παντρεύονται σε μία ειδυλλιακή τελετή που λαμβάνει χώρα στο Μανχάταν. Όμως, ο George θα χάσει τη δουλειά του πολύ σύντομα και το ζευγάρι θα χρειαστεί όχι μόνο να πουλήσει το κομψό διαμέρισμα του, αλλά και να χωριστεί σε διαφορετικά σπίτια, μέχρι να βρεθεί μια οικονομικά βιώσιμη λύση. Ο George μετακομίζει στο μικροσκοπικό διαμέρισμα δύο φίλων, ενώ ο Ben φιλοξενείται στο σπίτι του ανιψιού του, της γυναίκας και του έφηβου γιου τους, με τον οποίο μάλιστα μοιράζεται μια κουκέτα. Εκτός από τον αποχωρισμό, οι δύο άντρες θα έρθουν αντιμέτωποι με τα προβλήματα και τις εντάσεις των ανθρώπων που τους ευεργετούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

La Jaula de Oro
Μεταφρασμένος Τίτλος: Κελί από Χρυσάφι

Ο Χουάν, η Σάρα και ο Σάμουελ, τρεις έφηβοι από την Γουατεμάλα επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα και να φτάσουν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού τους, συναντούν τον Τσακ, έναν Ινδιάνο, ο οποίος δεν μιλά Ισπανικά, ούτε έχει επίσημα χαρτιά. Ταξιδεύουν μαζί, με κάθε δυνατό τρόπο, πότε σε οροφές τρένων, πότε περπατώντας σε σιδηροδρομικές γραμμές, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Σύντομα όμως, θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα του παρόντος.

Το «Κελί Από Χρυσάφι» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ισπανού Διέγο Κεμάδα-Δίες, η οποία μας αφηγείται τη σύγχρονη οδύσσεια τριών παιδιών που προσπαθούν να φτάσουν στις Η.Π.Α. Η ταινία κατασκευάστηκε από προσωπικές μαρτυρίες εκατοντάδων μεταναστών και μέρος της επιτυχίας της φαίνεται να είναι το ότι αποδίδει με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια τα συναισθήματα κάθε ατόμου που συμμετείχε στη δημιουργική διαδικασία. Χαρακτηριστικά, ο σκηνοθέτης έχει αναφερθεί στα λόγια ενός Μεξικανού λίγο πριν επιβιβαστεί σε ένα τρένο με φορτία μαζί με επτά ακόμα συντρόφους του: «Μαθαίνεις πολλά σε αυτό το μονοπάτι. Εδώ είμαστε όλοι αδέρφια. Όλοι έχουμε την ίδια ανάγκη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μάθουμε να μοιραζόμαστε. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά, μόνο με αυτό τον τρόπο θα φτάσουμε στον προορισμό μας, μόνο ενωμένοι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν. Σαν ανθρώπινα όντα δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο που να είμαστε παράνομοι».
Καθοριστικής σημασίας για την ταινία είναι η επιλογή τριών μη επαγγελματιών ηθοποιών στους κεντρικούς ρόλους, των οποίων η συγκλονιστική ερμηνεία βραβεύτηκε στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ο Κεμάδα- Δίες έχει δηλώσει ότι κανένα από τα τρία παιδιά δεν διάβασε το σενάριο. Κάθε μέρα πριν την έναρξη των γυρισμάτων τους διάβαζε ένα μικρό κομμάτι από την σκηνή που επρόκειτο να κάνουν. Με τον τρόπο αυτό είχαν μια ζωτικής σημασίας εμπειρία και ένα αυθεντικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αισθηματίες
Μεταφρασμένος Τίτλος: The Sentimentalists

Μόνο αγάπη και τίποτα άλλο.. Ένας υπεράνω υποψίας αρχαιοκάπηλος, δύο ερωτευμένοι μπράβοι κι ένας κόσμος βουτηγμένος στο κιτς, στο έγκλημα και στο ρομαντισμό.
*Υποψήφια για ταινία της χρονιάς στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφο

 *Βραβείο μουσικής για τον Αλέξανδρο Βούλγαρη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

 *Βραβείο ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού για τον Χάρη Φραγκούλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι πολυταξιδεμένοι «Αισθηματίες»

Η ταινία, μετά από την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 36ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Μόσχας στην Ρωσία τον Ιουνίου ταξίδεψε στο διεθνές αναγνωρισμένο φεστιβάλ Raindance στην καρδιά του Λονδίνου, στο Φεστιβάλ του Montpellier, στο Griechische Filmwoche στο Μόναχο, ενώ το Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί 2 προβολές στην Ινδία και συγκεκριμένα στο Delhi Film Festival και στο Chennai Film Festival.

Ο κόσμος των «Αισθηματιών» μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από θραύσματα και αναμνήσεις του κλασικού αμερικάνικου φιλμ νουάρ, που έχουν βρει ιδανικά τη θέση τους στα χρώματα ,τη γεωγραφία και την ιδιοσυγκρασία του σύγχρονου αθηναϊκού τοπίου.

Ένας μεσήλικας αστός, υπεράνω πάσης υποψίας, με το παρατσούκλι ο «Δάσκαλος» (Τάκης Μόσχος) ζει απομονωμένος στην παραθαλάσσια έπαυλη του μαζί με την έφηβη κόρη του (Ηλιάνα Μαυρομάτη). Στη πραγματικότητα, είναι ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος που διακινεί τα κλοπιμαία του μέσα σε νεκροφόρες που διασχίζουν την Αθήνα. Τις βρωμοδουλειές του έχουν αναλάβει δύο νεαροί: o Eρμής (Δημήτρης Λάλος) και ο Γιάννης (Χάρης Φραγκούλης). Έκαστος διαπράττει από ένα μοιραίο λάθος. Ο μεν Ερμής ερωτεύεται την έφηβη κόρη του Δασκάλου, ο δε Γιάννης παθιάζεται με μία πόρνη (Ευτυχία Γιακουμή). Αμφότεροι, ως Αισθηματίες, πρέπει να βγουν από την μέση…

Serena

Βρισκόμαστε στην παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929. Οι νεόνυμφοι Τζορτζ (Μπράντλεϊ Κούπερ) και Σερίνα Πέμπερτον (Τζένιφερ Λόρενς) ταξιδεύουν από τη Βοστώνη στα βουνά της Βόρειας Καρολίνας, όπου χτίζουν μια αυτοκρατορία ξυλείας. Η Σερίνα, δυναμική και φιλόδοξη ανακαλύπτει ότι ο άντρας της έχει ένα εξώγαμο διάδοχο. ’Οταν η Σερίνα μαθαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, το μέλλον της αυτοκρατορίας των Πέμπερτον απειλείται . Με μίσος αρχίζει να σχεδιάζει το φόνο του κρυφού γιου του Τζορτζ, ενώ παράλληλα προσπαθεί να προστατεύσει την ακίνητη περιουσία τους προτού την κατασχέσει η κυβέρνηση.

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα SERENA του Ρον Ρας, σε σκηνοθεσία της Σούζαν Μπίερ (Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας για το IN A BETTER WORLD). Η τρίτη σε σειρά συνεργασία μεταξύ της βραβευμένης με Όσκαρ Τζένιφερ Λόρενς και του υποψήφιου για Όσκαρ Μπράντλεϊ Κούπερ υπόσχεται στιγμές καταπληκτικής κινηματογραφικής χημείας.

The Best of Me
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Πρώτη Αγάπη

Ο Dawson and Amanda ήταν πολύ ερωτευμένοι στο σχολείο. Θα περάσουν είκοσι χρόνια για να ξαναβρεθούν στην κηδεία ενός αγαπημένου τους φίλου και να συνειδητοποιήσουν ότι η αγάπη τους δεν έχει σβήσει. Όμως αυτά που τους χώρισαν πριν από τόσα χρόνια συνεχίζουν να ισχύουν. Αυτή τη φορά μάλιστα τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν είναι ακόμα μεγαλύτερα και πιο σοβαρά.

10.000 Km
Μεταφρασμένος Τίτλος: 10.000 Km: Η Απόσταση Μεταξύ μας

Βαρκελώνη 2014. Ένα ζευγάρι ζει τον έρωτά του. Μόλις αποφασίζουν να τον γονιμοποιήσουν και να κάνουν το επόμενο βήμα, πρέπει αιφνιδιαστικά να ζήσουν ένα χρόνο χωριστά. Δύο πόλεις – Λος Άντζελες, Βαρκελώνη – και ένας ωκεανός ανάμεσα. Η αγάπη είναι το μοναδικό όπλο της Αλεξάνδρα και του Σέρχιο και τα κομπιούτερ τα μόνα τους εργαλεία για να πολεμήσουν τα 10.000 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από το μέλλον που έχουν ονειρευτεί…

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Μεταφρασμένος Τίτλος: Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών

 Ο βραβευμένος με Όσκαρ® Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει με την ταινία ΧΟΜΠΙΤ: Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΤΡΑΤΩΝ, η οποία αποτελεί το φινάλε της επικής τριλογίας, βασισμένης στο δημοφιλές αριστούργημα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, ΧΟΜΠΙΤ.

Με την ανάκτηση του Βασίλειου των Νάνων από τον δράκο Νοσφιστή, ο Μπίλμπο και οι δεκατρείς Νάνοι έχουν άθελά τους συμβάλλει στην εξάπλωση μιας φονικής δύναμης. Ο εξοργισμένος Νοσφιστής επιτίθεται στους ανυπεράσπιστους κατοίκους της Λιμνούπολης. Παράλληλα, κυριευμένος από το πάθος του για πλούτο, ο Θόριν Δρύασπις βάζει τον θησαυρό πάνω από την τιμή και τους φίλους του.
Παραμονεύουν όμως μεγαλύτεροι κίνδυνοι, τους οποίους γνωρίζει μόνο ο Γκάνταλφ…. Ο μεγάλος εχθρός τους, Σάουρον, έχει στείλει λεγεώνες από Όρκς για να επιτεθούν στο Βουνό της Μοναξιάς. Η φυλή των Νάνων, τα Ξωτικά και οι Άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν είτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, είτε να καταστραφούν. Ο Μπίλμπο θα πρέπει να πολεμήσει τόσο για τη ζωή του, όσο και για των συντρόφων του, στην επική Μάχη των Πέντε Στρατών, καθώς το μέλλον της Μέσης Γης παραμένει αβέβαιο.

Η ταινία αποτελεί τον επικό επίλογο στις περιπέτειες των Μπίλμπο Μπάγκινς (Μάρτιν Φρίμαν), Θόριν Δρύασπις (Ρίτσαρντ Άρμιτατζ) και των Νάνων. Ο Ίαν ΜακΚέλεν επιστρέφει ως Γκάνταλφ και δίνει τη δική του μάχη μαζί με τους Εβάντζελιν Λίλι, Λουκ Έβανς, Λι Πέις, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέιμς Νέσμπιτ, Κεν Σκοτ, Στίβεν Φράι. Το πλούσιο καστ πλαισιώνουν ακόμα οι Κέιτ Μπλάνσετ, Ίαν Χολμ, Κρίστοφερ Λι, Χιούγκο Γουίβινγκ και Ορλάντο Μπλουμ.

Magical Girl

Με επιρροές τόσο από τους μεγάλους δημιουργούς του ισπανικού σινεμά, από τον Μπουνιουέλ μέχρι τον Αμενάμπαρ, όσο και από τα γιαπωνέζικα μάνγκα, ο Κάρλος Βερμούτ σκηνοθετεί μια αληθινά πρωτότυπη αλληγορία που κόβει την ανάσα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για την πιο πολυσυζητημένη ισπανική ταινία της χρονιάς, βραβευμένη με το Χρυσό και Αργυρό Κοχύλι (καλύτερη ταινία και καλύτερη σκηνοθεσία) στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

O Menino e o Mundo
Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Αγόρι και ο Κόσμος

Η ταινία, η οποία πήρε αρχικά το «Κρύσταλλο» (βραβείο καλύτερου animation μεγάλου μήκους) στο Φεστιβάλ του Ανεσύ της Γαλλίας, που θεωρείται το κορυφαίο του είδους στον κόσμο και αμέσως μετά επίσης το Βραβείο Καλύτερου animation στο Φεστιβάλ της Οττάβα του Καναδά, συνέχισε μια ξέφρενη πορεία σε Φεστιβάλ και αίθουσες σε όλο τον κόσμο, «τρελαίνοντας» θεατές και κριτικούς.
Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής L’ Express.
Η ταινία έχει χαρακτηριστεί «φαινόμενο που μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Bossa nova των αρχών της δεκαετίας του 60».

Στη Γαλλία βγήκε σε 80 αίθουσες στις 8/10/2014. Η ταινία άνοιξε τις εκδηλώσεις του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 14ης Camera Zizanio.

O Παραμυθάς και οι Ιστορίες του

Ποιος δεν θυμάται τον Παραμυθά στην αγαπημένη εκπομπή των παιδικών μας χρόνων;
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον αξιολάτρευτο παππού που στη δεκαετία του ’80 φορούσε το μαγικό του γιλέκο, πετούσε και μιλούσε με τα ζώα, τα φυτά και τα πράγματα;

O Νίκος Πιλάβιος, που κοντεύει να ξεχάσει και ο ίδιος το πραγματικό του όνομα, θα προσγειωθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, για να συστήσει σε όλους τον αγαπημένο Παραμυθά, τους φίλους του, το μαγικό μολύβι, τη μάγισσα Κλοκλό και τις ιστορίες του, να μοιραστεί τα μυστικά του με μικρούς και μεγάλους που τολμούν να ονειρεύονται σαν παιδιά, και να προβάλει στη μεγάλη οθόνη όλους τους ήρωες που ζωγραφίζει η φαντασία του.

Ο Παραμυθάς επιλέγει τη μεγάλη οθόνη για να επιστρέψει με τις περιπέτειές του, χρησιμοποιώντας και νέα τεχνικά μέσα όπως το computer animation. Μέσα από τις ιστορίες του μεταδίδει απλά μηνύματα ανθρώπινων και ηθικών αξιών, οικολογίας και σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς, με ήρωα τον ήδη αγαπημένο από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης (1978 – 1987) Παραμυθά, οι περιπέτειες του οποίου δεν περιέχουν ίχνος βίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης