Την τιμητική τους έχουν αυτές τις ημέρες οι λουκουμάδες της Κέρκυρας, ή «οι τηγανίτες τ΄ Αγιού», όπως τις ονομάζουν οι Κερκυραίοι, καθώς το έθιμο προστάζει εδώ και 400 χρόνια, την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα, να μοιράζονται, ή να πωλούνται πλέον, οι περίφημοι λουκουμάδες της Κέρκυρας, το «βεγγιόλι» που κάποτε βοηθούσε τους πιστούς να αντέξουν στην αγρυπνία δίπλα στο ιερό του σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, που είναι τρεις μέρες «ανοιχτό» για προσκύνημα.

Πλανόδιοι πωλητές, με τα περίτεχνα καροτσάκια τους στήθηκαν από νωρίς σήμερα σε κάθε δρόμο, σε κάθε καντούνι, και τηγανίζουν λουκουμάδες πλημμυρισμένους με φρέσκο ευωδιαστό μέλι και κανέλα. Τη συνταγή την κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό, κοινό χαρακτηριστικό όμως είναι ότι οι λουκουμάδες είναι αρκετά μεγάλοι, πολύ χορταστικοί και ιδιαίτερα νόστιμοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ευλογημένοι από τον Άγιο», θα πουν οι Κερκυραίοι, που από σήμερα το απόγευμα γιορτάζουν και θα επιδοθούν όχι μόνο σε ένα κρυφό διαγωνισμό του καλύτερου λουκουμά, αλλά και στη μεγαλύτερη ποσότητα που μπορεί να φαγωθεί.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι οι πιστοί από Ελλάδα και εξωτερικό κυρίως Ρωσία, που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στο νησί, προκειμένου να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, όλοι θα δοκιμάσουν τους «λουκουμάδες τ’ Αγιού», που παρότι νηστίσιμοι, είναι απόλυτα γευστικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο που είναι και η γιορτή του Αγίου, η Κέρκυρα γιορτάζει, φοράει τα καλά της και μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία, οι φιλαρμονικές του τόπου θα «παρελάσουν» στα καντούνια διατυμπανίζοντας εύθυμα εμβατήρια αλλά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, καθώς η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα σηματοδοτεί και επίσημα στο νησί την έναρξη των Χριστουγέννων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης