Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησαν οι παραστάσεις του Φάουστ του Σαρλ Γκουνό στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012.

Η μεγάλη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα, καταχειροκροτήθηκε και απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό της πρεμιέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάσημη ιστορία του Φάουστ, ο οποίος πουλάει την ψυχή του στον Σατανά για την νιότη και τον έρωτα της Μαργαρίτας καθήλωσε το κοινό. Η υπέροχη όπερα του Γκουνό, η οποία εστιάζει στο δράμα της Μαργαρίτας, είναι δημοφιλής για τις διάσημες άριες, τα σπουδαία χορωδιακά και το μπαλέτο της «Βαλπούργειας νύχτας».

Ο σκηνοθέτης Ρενάτο Τζανέλλα, διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ, τοποθέτησε την δράση σε μια παλιά άδεια αίθουσα διδασκαλίας με τεράστιους μαυροπίνακες, γεμάτους σύμβολα. Ο Τζανέλλα προσέγγισε στον μύθο του Φάουστ, εστιάζοντας στην ανθρώπινη διάσταση των ηρώων και όχι στο υπερφυσικό και θρησκευτικό στοιχείο της ιστορίας. Η εμπνευσμένη χρήση του μπαλέτου όχι μόνο στην Βαλπούργεια νύχτα, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του έργου, καθώς και η σωστή καθοδήγηση των τραγουδιστών και της χορωδίας συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Τα λιτά σκηνικά του Αλεσσάντρο Κάμερα, τα κοστούμια της Κάρλα Ρικόττι και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Βινίτσιο Κέλι συνέβαλαν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ορχήστρα της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, κατέκτησε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα απόδοσης με εντυπωσιακή συνέπεια στο πνεύμα της μουσικής του Γκουνό, ενώ η χορωδία υπό την διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο φωνητικά αλλά και σκηνικά.

Το μπαλέτο της ΕΛΣ, σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα σημείωσε εξαιρετική επίδοση.

Ο Έρικ Κάτλερ στον ρόλο του Φάουστ εντυπωσίασε με τις φωνητικές του ικανότητες και την στιβαρή σκηνική του παρουσία. Η μεταμόρφωση του από γέροντα σε νεαρό άνδρα ήταν επιτυχημένη, ενώ την ίδια στιγμή ισορρόπησε πολύ σωστά στη ρομαντική και τη δραματική διάσταση του έργου.

Η Αλεξία Βουλγαρίδου, ήταν η ιδανική Μαργαρίτα. Η επιστροφή της στην Ελλάδα ήταν θριαμβευτική. Η συγκλονιστική ερμηνεία της καταχειροκροτήθηκε, ενώ και η θεατρικότητα της εντυπωσίασε ιδιαιτέρως. Κατάφερε να αποδώσει τον ρόλο με την φωνή, το σώμα και όλα τα εκφραστικά της μέσα. Η Βουλγαρίδου κατάφερε να μεταμορφωθεί από αθώα νεαρή κοπέλα, σε τραγική ηρωίδα που καταδικάζεται για τον ερωτά της.

Ο διάσημος Γεωργιανός μπάσος Παάτα Μπουτσουλάτζε στον ρόλο του Μεφιστοφελή, έδειξε για μια ακόμη φορά την μεγάλη κλάση του, επιτυγχάνοντας μια κορυφαία ερμηνεία. Δικαίως το ελληνικό κοινό τον αποθεώνει σε κάθε του εμφάνιση.

Ο Δημήτρης Πλατανιάς στον ρόλο του Βαλεντίνου ενθουσίασε και συγκίνησε, ενώ έλαβε και παρατεταμένο χειροκρότημα. Η Ειρήνη Καράγιαννη, ο Δημήτρης Κασιούμης και η Ινές Ζήκου ερμήνευσαν με πάθος και δύναμη τους ρόλους τους και χειροκροτήθηκαν με πάθος από το κοινό.

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Κινησιολογία Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά Αλεσσάντρο Κάμερα
Κοστούμια Κάρλα Ρικόττι
Φωτισμοί Βινίτσιο Κέλι
Διεύθυνση χορωδίας Νίκος Βασιλείου

Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Πρεμιέρα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 201
Ημερομηνίες παραστάσεων: 20, 21, 22, 24, 25, 27, 28, 29 Ιανουαρίου 2012
Ώρα έναρξης 20:00

Τιμές εισιτηρίων €22, €40, €60, €80. Παιδικό, φοιτητικό €13.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Τηλ. 210 3711 342
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ Τηλ. 210 3711 381 / pr@nationalopera.gr.

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης