Κάτω από ένα παχύ στρώμα ενισχυμένου μπετόν που προστατεύει από κάθε είδους βόμβες, ακόμα και πυρηνικές, σε μια πανάκριβη έκταση στην Ελβετία, κρύβεται κάτι περισσότερο από έναν πολύτιμο θησαυρό. Εκεί, πίσω από θωρακισμένες πόρτες και ηλεκτρονικές οθόνες ασφαλείας, φυλάσσεται ό,τι έχει απομείνει από μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα.

Πολλοί από εσάς θα διερωτώνται τι έχουν να μάθουν ακόμη για κάποιον Charles Spencer Chaplin. Γεννημένος στο Λονδίνο, όπως λένε, το 1889, επέζησε μιας πολύ σκληρής παιδικής περιόδου, όπου ήταν αναγκασμένος να δουλεύει από τρυφερή ηλικία, φυγάς που κατάφερε να γλιτώσει από τον αρχηγό του FBI, J. Edgar Hoover, και τον επιθετικό φασισμό του Μακαρθισμού, αυτός που λατρέψαμε στο «The Kid» και τον «Μεγάλο Δικτάτορα», αυτός ο οποίος για κάποια μεγάλη περίοδο εξέφραζε αυτό που λέμε «συλλογική συνείδηση μιας κοινωνίας» ή τελικά αυτός που συμβόλιζε το 1915 την αποκαλούμενη «Τσαπλινίτιδα», μια συλλογική μεταδοτική ασθένεια που είχε τότε «επιμολύνει» τον παγκόσμιο πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλήθεια, τι έχουμε να μάθουμε ακόμη για τον άνθρωπο για τον οποίον το βρετανικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε διαταγή, απαγορεύοντας στους φαντάρους στα μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου να αφήνουν μουστακάκι όπως αυτό του Charlie Chaplin;  

Όταν πέθανε η χήρα Chaplin, η Oona, το 1991, η κόρη της Victoria Chaplin κληρονόμησε ένα γραφειάκι που ανήκε στον πατέρα της. Ένα από τα συρτάρια του γραφείου παρέμενε πεισματικά κλειδωμένο, ενώ δεν υπήρχε αντικλείδι. Φώναξαν κλειδαρά, ο οποίος, με προσοχή για να μην προκαλέσει φθορά στο έπιπλο, άνοιξε το συρτάρι, στο οποίο φυλασσόταν μόνο ένας άσπρος φάκελος με ένα γράμμα. Η επιστολή ήταν γραμμένη με μεγάλα αδρά χαραγμένα γράμματα και, όπως αποκαλύφθηκε, ο συγγραφέας ήταν ένας ογδοντάρης ονόματι Jack Hill. Η επιστολή είχε ημερομηνία του 1970 και ενημέρωνε τον Chaplin πως δεν ήταν γόνος κάποιας οικογένειας στο Νότιο Λονδίνο, αλλά πως γεννήθηκε μέσα σε ένα κινούμενο τροχόσπιτο της εποχής, ένα κάρο, το οποίο ανήκε στη βασίλισσα των τσιγγάνων, στον τεράστιο καταυλισμό Ρομά του Black Patch, στις τότε βιομηχανικές τενεκεδουπόλεις του Birmingham.

Ως γνωστόν, το πιστοποιητικό γέννησης του Charlie Chaplin ποτέ δεν εντοπίστηκε. Η μητέρα του, η Anna, γένους Hill, προερχόταν από μία μετακινούμενη συνεχώς οικογένεια. Στη δεκαετία του 1880, όταν γεννήθηκε ο Chaplin, το Black Patch ήταν μια πολύ μεγάλη κοινότητα Ρομά στις φτωχοσυνοικίες του Birmingham και, όπως προκύπτει, πολύ πιθανώς ο Charlie Chaplin να ήταν και αυτός ένας Ρομά από τις τσιγγάνικες κοινότητες των δυτικών Midlands.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης