Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Με μια ευχάριστη και πολύ ενδιαφέρουσα έκπληξη βρέθηκε αντιμέτωπος ο φακός του zougla.gr κατά τη διάρκεια περιήγησής μας στη Δημητσάνα Αρκαδίας. Λίγο έξω από το γραφικό και πολύ ιστορικό χωριό, βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, ένας ανοιχτός χώρος στον οποίο μαθαίνουμε, με διαδραστικό τρόπο, τις μεθόδους αξιοποίησης του υγρού στοιχείου που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας προκειμένου να επιτύχουν μια σειρά εργασιών, που σήμερα μας φαίνονται μάλλον αυτονόητες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μουσείου που δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς:

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς, όπως και τους εξοπλισμούς τους.

Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή. Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό.

Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Περιηγηθείτε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης με τον φακό του zougla.gr:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης