Τραγούδια που συνόδεψαν χρόνια καλύτερα, μιας Ελλάδας που ονειρευόταν και που σμίγουν σήμερα τις αγωνίες των απανταχού Ελλήνων για την πορεία της χώρας μας, ερμήνευσαν μπροστά σε χιλιάδες ομογενείς οι Πυξ Λαξ, σε συναυλία που έδωσαν για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

«Δεν ακούμε πια ειδήσεις, παρά μονάχα μουσική. Δεν διαβάζουμε πια για μνημόνια, παρά μονάχα ποίηση. Έτσι θα κρατήσουμε μέσα μας την Ελλάδα, άφθαρτη και αιώνια, γιατί είναι η ίδια η ψυχή μας» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο 68χρονος Δημήτρης Λυμπερόπουλος, ο οποίος με την παρουσία του στη συναυλία ένωνε γενιές, που, ειδικά τον τελευταίο καιρό, αναζητούν επίμονα να εκδηλώνουν την αγάπη τους για ό,τι αγνό και αληθινό έχει χρώμα ελληνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεγάλωσα στο Μπρούκλιν με τους Πυξ Λαξ, τους αδελφούς Κατσιμίχα και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Μέσα από τα τραγούδια τους ένιωσα πιο κοντά μου την Ελλάδα» επισήμανε η 38χρονη Κατερίνα Συμεωνίδη.

Ένα ζωντανό κοινό, που κάλυπτε διαφορετικές ηλικίες του «έξω Ελληνισμού», χαλάρωσε, συγκινήθηκε και ταξίδεψε με στίχους και ακούσματα για πράγματα γνωστά και από τα παλιά. Μελωδίες που δεν είναι ταυτισμένες μόνο με την ξέχωρη παρουσία ενός συγκροτήματος που άφησε τη σφραγίδα του στα μουσικά δρώμενα του τόπου μας, αλλά που θυμίζουν συνεχώς όλα εκείνα που γράφονται σε «δωμάτια κλειστά» αναζητώντας ανθρώπους που θα σώσουν αυτή την «πόλη των τρελών», όπως ενδεικτικά καταγράφεται στο ομώνυμο τραγούδι.

Στο «Τέρμιναλ 5» του Μανχάταν, οι Πυξ Λαξ ξεκίνησαν την περιοδεία τους στη Βόρεια Αμερική, συνεχίζοντας την ιστορία και τον μύθο μιας ομάδας καλλιτεχνών που πρωτοεμφανίστηκε το 1989 και από τότε άφησε εποχή ως έντεχνο/ εναλλακτικό μουσικό σχήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανόητες αγάπες», «Μια συνουσία μυστική», «Να με θυμηθείς», «Έπαψες αγάπη να θυμίζεις», «Μοναξιά μου όλα», «Δεν θα δακρύσω πια για σένα», αυτά και άλλα πολλά τραγούδια «ξεσήκωσαν» τους θεατές. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μπάμπης Στόκας και η παρέα τους κοίταξαν προς τη μεγάλη οθόνη για να παρακολουθήσουν μαζί με το κοινό το αφιέρωμα στον Μάνο Ξυδούς και να τον ακούσουν να τραγουδά «Εσύ εδώ».

«Οι Πυξ Λαξ δεν έχουν ταμπέλες» είπε ο Φ. Πλιάτσικας επί σκηνής, φορώντας μπλούζα με αναγραμμένη τη φράση «Προσοχή στο κενό» και στην οθόνη να «περνάνε» στίχοι διαμαρτυρίας για την «κλοπή των ονείρων».

Πριν την εμφάνιση των Πυξ Λαξ, παρουσιάστηκαν δυο αξιόλογα μουσικά συγκροτήματα που αποτελούνται κυρίως από Ελληνοαμερικανούς. Πρόκειται για τους «Roy Orbit» και τους «Viza», με τους δεύτερους να έχουν σε τραγούδια τους ελληνικό ήχο και να μιλούν με υπερηφάνια για την ελληνική καταγωγή τους.

Μετά τη Νέα Υόρκη, οι Πυξ Λαξ θα εμφανιστούν στη Βοστόνη σήμερα, Κυριακή, στο Σικάγο την επόμενη Παρασκευή και στο Τορόντο το ερχόμενο Σάββατο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης