Την εμφάνιση της φυματίωσης στην Ελλάδα, τις συνέπειες που είχε για τους νοσούντες, την ίδρυση των σανατορίων και την καθημερινότητα των φυματικών θα παρουσιάσει σε δύο μέρη στο COSMOTE HISTORY HD, η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Στο πρώτο από τα δύο επεισόδια για τη φυματίωση, που θα προβληθεί τη Δευτέρα 18/11 στις 21.00, επιστήμονες, ερευνητές, αλλά και πρώην ασθενείς περιγράφουν την πορεία της νόσου που προκάλεσε τρόμο στην κοινωνία και οδηγούσε τους ασθενείς στο κοινωνικό περιθώριο, στην απαξίωση και τελικά στον θάνατο. «Το χτικιό», «το θανατικό» και παρόμοιες φράσεις περιέγραφαν την ασθένεια που δεν είχε θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η εκπομπή κάνει αναδρομή στην ίδρυση σανατορίων στα βουνά της Ευρώπης και στη συνέχεια στην Ελλάδα, έναυσμα για την οποία αποτέλεσε η παρατήρηση μιας ομάδας γιατρών ότι στα ορεινά μέρη δεν είχε εμφανιστεί η νόσος. Συχνά, όμως, τα σανατόρια δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια εξορία πολυτελείας.

Το πρώτο σανατόριο της Ελλάδας ήταν το «Σωτηρία», που δημιούργησε  η Σοφία Σλήμαν και εγκαινιάστηκε το 1905. Μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες πρώην τροφίμων παρουσιάζονται τα δύσκολα χρόνια του ιδρύματος.

Στη συνέχεια, την περίοδο της Κατοχής, περίπου πέντε χιλιάδες άτομα στοιβάχθηκαν σε έναν χώρο που μπορούσε να φιλοξενήσει δύο χιλιάδες ασθενείς. Ωστόσο, η πείνα και η αρρώστια είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων καθημερινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, στη «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζεται το έργο της Άννας Μελά, της αδελφής του Παύλου Μελά, που δημιούργησε ένα πρότυπο σανατόριο στην Αρκαδία και αφιερώθηκε στη θεραπεία των ασθενών.

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Δείτε περισσότερα εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης