Η Αμερικανίδα σκηνοθέτις, Έιβα Ντουβερνέ, η οποία σκηνοθέτησε τις ταινίες όπως «Selma» και «13th» και τη σειρά του Netflix «When They See Us», διοργανώνει δύο εκθέσεις τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για να τιμήσει σημαντικές προσωπικότητες της μαύρης ιστορίας.

Οι εκθέσεις, με τίτλο «Say My Name» είναι μια συνεργασία της Έιβα Ντουβερνέ και της γκαλερί Signature African Art στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Λονδίνο στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η δεύτερη θα διοργανωθεί στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια του Μήνα Μαύρης Ιστορίας, τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Η σκηνοθέτις συνεργάστηκε με τον διευθυντή της γκαλερί Khalil Akar για να συγκεντρώσει 13 Αφρικανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν έργα που τους έχουν ανατεθεί ως φόρος τιμής σε ακτιβιστές για τα δικαιώματα της μαύρης κοινότητας και θύματα της αστυνομικής βίας.

Για την έκθεση στο Λονδίνο, ο Νιγηριανός καλλιτέχνης Oluwole Omofemi δημιούργησε μια σειρά από εννέα πίνακες αφιερωμένους στον Τζορτζ Φλόιντ. Ο αριθμός συνδέεται με το χρονικό διάστημα – σχεδόν εννέα λεπτά – Αμερικανός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ και προκάλεσε το θάνατό του τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Moufouli Bello, καλλιτέχνις από το βασίλειο του Μπενίν, θα παρουσιάσει ένα πορτρέτο της Μπριόνα Τέιλορ, της 26χρονης που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι της στο Κεντάκι των ΗΠΑ.

Στην έκθεση θα συμπεριληφθούν έργα αφιερωμένα σε ακτιβίστριες για τα δικαιώματα της μαύρης κοινότητας, όπως στην ακαδημαϊκό και συγγραφέα Άντζελα Ντέιβις το πορτρέτο της οποίας έχει δημιουργηθεί από τον Dennis Osakue από τη Νιγηρία και στην Wangari Maathai, την πρώτη Αφρικανή γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, το πορτρέτο της οποίας ζωγράφισε ο γεννημένος στο Λάγος καλλιτέχνης Taiye Erewele.

Άλλα έργα στις εκθέσεις θα εξερευνήσουν σημαντικές στιγμές στη μαύρη ιστορία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ.​

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης