Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια υπομονής μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, αλλά η Εθνική Πινακοθήκη, η κιβωτός της ελληνικής σύγχρονης τέχνης, ανοίγει σήμερα, έστω και ανεπίσημα, τις πύλες της με την ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Οι λειτουργικοί της χώροι ξεπερνούν τα 20.000 τετραγωνικά μέτρα και ο επισκέπτης μπορεί να δει τους 1.000 πίνακες που αποτελούν τη μόνιμη έκθεσή της.

Εκτός από τους νέους εκθεσιακούς χώρους, το μουσείο αποκτά σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης 1645 τ.μ., αμφιθέατρο 350 θέσεων, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής 910 τ.μ., όπου βρίσκονται το εκδοτήριο εισιτηρίων, το βεστιάριο, δύο πωλητήρια και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Το νέο μουσείο έχει υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, γραφεία διοίκησης και βιβλιοθήκη, η οποία αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Διαθέτει, επίσης, δύο καφέ-εστιατόρια, με το δεύτερο, στο τελευταίο επίπεδο, να προσφέρει πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη, τον λόφο του Λυκαβηττού και τον κόλπο του Σαρωνικού. Τέλος, οι αποθηκευτικοί χώροι μπορούν να στεγάσουν 10.000 έργα.

Ο εξωτερικός χώρος της Πινακοθήκης κοσμείται από έργα τέχνης, όπως το γλυπτό του Ροντέν «Ο άνθρωπος που βαδίζει», το οποίο βρίσκεται μπροστά στα σκαλιά της κεντρικής εισόδου, ένα γλυπτό του Τάκη, καθώς και το γλυπτό Ιστία του Γ. Νικολαΐδη. Κάτω από τη γέφυρα που ενώνει τον χώρο υποδοχής με την Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ένα κανάλι με νερό αναπαριστά συμβολικά την κοίτη του Ιλισού και μέσα σ’ αυτό έχει τοποθετηθεί ένα γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πινακοθήκη θα ανοίξει για τους πολίτες όταν το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση της χώρας, με την περιοδική έκθεση «Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της». Η έκθεση αποτελείται από έργα τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές συλλογές της, με ζωγραφική του 19ου αιώνα. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι οι δύο πίνακες Ιταλών καλλιτεχνών, οι οποίοι ανήκουν στο Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός και παραχωρήθηκαν στην Πινακοθήκη για τις ανάγκες του επετειακού αφιερώματος. Όλοι οι πίνακες της έκθεσης είναι εμβληματικά έργα, εμπνευσμένα από τον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Δείτε φωτογραφίες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης