Ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας, με την ευγενική συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα προβάλει την αιθιοπική ταινία «Teza» του Χαϊλέ Γκερίμα, που στα Ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Δροσιά της Αυγής».

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η προβολή της ταινίας, στο πλαίσιο της 1ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας αποφάσισε να επαναλάβει την προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 20 Μαΐου 2012, στις 17.00 το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθετημένη από τον Αιθίοπα σκηνοθέτη Χαϊλέ Γκερίμα, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, η ταινία αυτή πραγματεύεται την παράδοξη θέση και πορεία μιας συγκεκριμένης γενιάς της αιθιοπικής διανόησης.

Η ταινία του Gerima παρουσιάζει ένα πλούσια εκτεταμένο πορτρέτο ενός άνδρα που έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην εξορία και τις τρομακτικές συνέπειες του βίαιου παρελθόντος της πατρίδας του.

Αν και η ταινία διαδραματίζεται στη δεκαετία του ‘90, εξελίσσεται μέσα από μια σειρά αναδρομών στο παρελθόν, ξεκινώντας με τη δεκαετία του ‘70 και την ανατροπή του αυτοκράτορα Haile Selassie από μια μαρξιστική χούντα και στη συνέχεια με τη βίαιη άνοδο και εγκαθίδρυση του Μενγκίστου στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Anberber (Aaron Arefe), ένας γλυκομίλητος ήρωας, που αφήνει την πατρίδα του στις αρχές του 1970, για να σπουδάσει ιατρική στη Γερμανία. Ο ιδεαλιστής Anberber, του οποίου το όνομα σημαίνει πολεμιστής, ακροβατεί ανάμεσα στην κατάκτηση μιας μόρφωσης και στην απώλεια της αθωότητάς του, στους έρωτες που έρχονται και φεύγουν, στους φίλους που αποκτά και χάνει, για να καταλήξει τελικά, τη δεκαετία του ’90, να γυρίσει στο χωριό όπου γεννήθηκε γερασμένος με γκρίζα μαλλιά, με ένα δίπλωμα ιατρικής, έχοντας χάσει το ένα του πόδι και με ανεξήγητους εφιάλτες. Το «Teza» εξιστορεί αυτή του την πορεία. Μια ιστορία για την ελπίδα και την απογοήτευση, την ξενιτιά και την πατρίδα.

Χαϊλέ Γκερίμα

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Haile Gerima, γεννήθηκε στο Γκόνταρ της Αιθιοπίας το 1946. Πρόκειται για τον διασημότερο Αιθίοπα σκηνοθέτη με επτά ταινίες στο ενεργητικό του και πολλές διεθνείς διακρίσεις. Σήμερα ζει και εργάζεται στις Η.Π.Α..

Το 1968 ο Haile Gerima μεταναστεύει στις Η.Π.Α., όπου κάνει σπουδές πάνω στο θέατρο και στη συνέχεια στον κινηματογράφο. Πριν ακόμα ολοκληρώσει τις σπουδές του, το 1976, έχει ήδη κάνει 4 ταινίες. Ο Gerima γίνεται ευρέως γνωστός ως συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός έπειτα από την εκπληκτική επιτυχία της ταινίας του Sankofa το 1993. Η τελευταία του ταινία «Teza» έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και απέσπασε πολλά βραβεία.

Ταινιοθήκη Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός, Αθήνα.

Τιμή εισιτηρίου: 6 €.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης