Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, η διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης άφησε πέντε διαθήκες: η πρώτη το 2011 και η τελευταία το 2021, με τη μία να συμπληρώνει την άλλη. Μέσα από αυτές τις πέντε πολυσέλιδες διαθήκες, έδωσε σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση όλων όσων άφησε πίσω του φεύγοντας. Ο Μίκης Θεοδωράκης επισημοποίησε και οριοθέτησε, με τον δικό του τρόπο, την πολυσυζητημένη -τις τελευταίες εβδομάδες- σχέση του με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, όρισε τους κληρονόμους και τους διαχειριστές των πνευματικών του δικαιωμάτων, έδωσε εντολή προς πάσα κατεύθυνση να μη «φυλακίζεται» το έργο του, ενώ εξέφρασε και την επιθυμία το σπίτι του, στην περιοχή της Ακρόπολης, μαζί με όλα τα υλικά υπάρχοντά του, να λειτουργήσει στο μέλλον ως μουσείο, το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαθήκη του γίνεται αναφορά στον Νίκο Κουρή, ως «αυτοαποκαλούμενο Νίκο Θεοδωράκη», τον οποίο ευχαριστεί για τη διάδοση του έργου του. Μάλιστα, φαίνεται πως προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να συνεχίσει να το κάνει χωρίς εμπόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης μπορεί να μην τον χαρακτηρίζει γιο του, τηρεί, ωστόσο, την ίδια στάση που είχε και εν ζωή, αποδίδοντάς του το επώνυμο Θεοδωράκης – «όπως υπογράφει και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έχουν γίνει. Αναφέρεται στη σχέση τους και καλεί τους εκτελεστές της διαθήκης του και τα άτομα του περιβάλλοντός του να τον βοηθήσουν, έτσι ώστε να συνεχίσει, απρόσκοπτα και χωρίς κανένα εμπόδιο, τη σημαντική εργασία που κάνει τα τελευταία χρόνια για τη διάδοση του πλούσιου μουσικού έργου του, μέσα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο Mikis Radio.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πού αφήνει την περιουσία του

Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία του, το σπίτι όπου έμενε, απέναντι από την Ακρόπολη, επιθυμία του είναι να γίνει μουσείο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει την επιθυμία το σπίτι όπου ζούσε στην περιοχή της Ακρόπολης και οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτό να μετατραπεί σε μουσείο, υπό τη διαχείριση του κράτους και όχι των μελών της οικογένειάς του. «Ορίζω τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1 να παραμείνουν στο σπίτι αυτό, εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του», γράφει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει πως, «εάν αυτό δεν συμβεί, να παραδοθούν στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη, όπου έχει δωρίσει και το προσωπικό του αρχείο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης