Με το σύνθημα «Metamorfosis» οι Δελφοί διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας έκανε ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) στην Αθήνα.

«Οι Δελφοί, στη συνείδηση του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη αποτελούν ένα ορόσημο που συμβολίζει τις βαθύτερες και σημαντικότερες ρίζες του σημερινού δυτικού Πολιτισμού. Ως δήμος Δελφών φέρουμε την ευθύνη, αλλά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόκληση, να κουβαλάμε το βάρος αυτής της κληρονομιάς. Η ίδια η περιοχή έχει επιπλέον μια ιστορική διαδρομή που συμπεριλαμβάνει και συμπυκνώνει, πέραν των ένδοξων αρχαίων χρόνων, όλα τα επιμέρους στάδια της μεσαιωνικής, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε βάσιμα και όχι άκριτα, συναισθανόμενοι ταυτόχρονα την ουσιαστική ευθύνη της επιλογής μας, ότι οι Δελφοί μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό. Μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά και για την πολιτιστική παρουσία της σημερινής Ευρώπης, που οφείλει να γονιμοποιηθεί από τις εξαιρετικές κοινωνικές προκλήσεις και να «μεταμορφωθεί», όπως πάντα στο παρελθόν της, μέσα από την εμπεδωμένη κουλτούρα της ανεκτικότητας, της πολυσυλλεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου» σημείωσε ο δήμαρχος Δελφών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης