Με μια οκτάλεπτη ταινία, που υλοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό «Museums in Short». Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για όγδοη χρονιά και αφορά σε ταινίες μικρού μήκους που προβάλλονται σε μουσεία, με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και την ενημέρωση του κοινού.

Το σενάριο της ταινίας -παραγωγής του ΑΜΘ- εμπνέεται από την επετειακή περιοδική έκθεση «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη-Μακεδονία [1821-2021]», η οποία εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 15 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως το καλοκαίρι του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τόσο η έκθεση, όσο και η ταινία, επιχειρούν να παρουσιάσουν τη σχέση των αρχαιοτήτων με τη συλλογική μνήμη και να αφηγηθούν το ρόλο που διέγραψαν στην πνευματική αφύπνιση των υπόδουλων Ελλήνων και στην ιδεολογική ενίσχυση του εθνικού αγώνα», εξηγεί η Αγγελική Κουκουβού, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Στην ταινία, που διατρέχει περισσότερους από 20 αιώνες, οι αρχαιότητες συμπλέκονται με τις προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων, αντανακλώντας τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής, ενώνοντας το όνομα της Θεσσαλονίκης, τα τείχη της πόλης, το οθωμανικό της παρελθόν, τη ματιά των περιηγητών της, τις προεπαναστατικές μυστικές προετοιμασίες, τα επαναστατικά κινήματα της Μακεδονίας και την προσμονή της ελευθερίας. Η αφήγηση ζωντανεύει μέσα από την εναλλαγή εικόνων, σχεδίων, ιστορικών ντοκουμέντων και φυσικά μέσα από τις αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης.

Η ταινία «Για μια φλόγα που καίει», που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του προσωπικού του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας παραγωγής Macine Motion Pictures, και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

https://www.museumsinshort.eu/partecipanti/dettaglio_video_2021.asp?id=404&idanno=10

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης