«La terra inquieta» (Ανήσυχη Γη) είναι ο τίτλος έκθεσης – σύμπραξης δύο πολιτιστικών οργανισμών της Ιταλίας, του ιδρύματος Νικόλα Τρουσάρντι και του Μουσείου «La Trienalle» του Μιλάνο- που αφηγείται σημαντικές αλλαγές, οι οποίες σφραγίζουν τη σύγχρονη ιστορία και εξετάζει κυρίως το πρόβλημα της μετανάστευσης και την προσφυγική κρίση.

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο από μία συλλογή ποιημάτων τού Εdouard Glissant, λογοτέχνη από την Καραϊβική, ο οποίος ερεύνησε το ερώτημα πόσοι διαφορετικοί πολιτισμοί μπορούν να συνυπάρξουν.
Μέσα από τα έργα 60 καλλιτεχνών από περισσότερες από 40 χώρες – όπως η Αλβανία, η Αλγερία, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, η Γκάνα, το Ιράκ, το Λίβανο, το Μαρόκο, η Συρία και η Τουρκία – αλλά και με ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα υλικής κουλτούρας – η έκθεση παρακολουθεί τόσο τις εμπειρίες, όσο και τις αντιλήψεις για τη μετανάστευση και την τρέχουσα κρίση των προσφύγων ως μετασχηματισμό της εποχής που επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση επιτρέπει στην τέχνη να αναλάβει την αποστολή τής περιγραφής, αλλαγών, συγκρούσεων και εντάσεων που προκαλούν πολέμους και μαζικές μεταναστεύσεις, αναφέρει η αντιπρόεδρος του ιδρύματος «La Triennale di Milano» Κλαρίσε Πεκόρι Γκιράλντι.

Εξερευνά πραγματικές και φανταστικές γεωγραφίες, ανασκευάζοντας την οδύσσεια των μεταναστών μέσω προσωπικών και συλλογικών ιστοριών εξόδου. Η έκθεση περιστρέφεται γύρω από μια σειρά γεωγραφικών και θεματικών ερευνητικών γραμμών – τον πόλεμο στη Συρία, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λαμπεντούζα, τη ζωή στα στρατόπεδα προσφύγων, την εικόνα τού νομάδα ή του ανθρώπου χωρίς πατρίδα και την ιταλική μετανάστευση στις αρχές του 20ου αιώνα – διασταυρώνονται με έργα που χρησιμεύουν ως οπτικές μεταφορές για συνθήκες κινητικότητας και επισφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έργα των καλλιτεχνών δείχνουν τη νέα πεποίθηση ότι η τέχνη και οι καλλιτέχνες έχουν την ευθύνη να απεικονίσουν και να μεταμορφώσουν τον κόσμο, δημιουργώντας όχι μόνο εικόνες σύγκρουσης αλλά και εικόνες που παρέχουν έναν χώρο για κριτική σκέψη και ανταλλαγή, τονίζουν οι διοργανωτές της έκθεσης. Μαζί, αυτές οι ιστορίες – που τοποθετούνται μεταξύ ιστορικού έπους και ημερολογίου πραγματικού χρόνου – αποδίδουν μία εικόνα της τέχνης ως λυρικής δημοσιογραφίας, συναισθηματικού ντοκιμαντέρ και ζωντανής, επείγουσας μαρτυρίας.

Επιμελητής της έκθεσης που εντάσσεται στο πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών του Μουσείου είναι ο Μασιμιλιάνο Τζιόνι.

Η έκθεση «La terra inquieta» στη Triennale του Μιλάνο θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου.

Το ίδρυμα Νικόλα Τρουσάρντι (Nicola Trussardi) είναι μη κυβερνητικός φορέας που ίδρυσε ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας (1942-1999) με στόχο την προώθηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης