Μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο για την Ιαπωνία «επιστρέφει» ως αποτέλεσμα εικόνες με ανθισμένες κερασιές, το όρος Φούτζι, περίτεχνα και πολύχρωμα κιμονό αλλά και παραδοσιακά γιαπωνέζικα σπίτια, που εντυπωσιάζουν με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους. Πόσα, όμως, πραγματικά γνωρίζουμε για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου; Γιατί ο μεγάλος Αυτοκράτορας Meiji άλλαξε το όνομά του Edo, της πόλης των Σογκούν, σε Τόκιο, και τι δουλειά έχει ένα μνημείο για ένα πεθαμένο άλογο στη μέση μιας κεντρικής λεωφόρου;

Απαντήσεις σ’ αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα για μια χώρα που η πρωτεύουσά της, το Τόκιο, είναι η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στον κόσμο, δίνει στο βιβλίο του «Ένας Έλληνας στο Edo» (εκδ. Memento) ο Στέλιος Πρεζεράκος, καθηγητής Φυσικής, ο οποίος ζει και εργάζεται στην ιαπωνική μεγαλούπολη. Το βιβλίο θυμίζει «κυνήγι θησαυρού», με έπαθλο όχι κάποιο χρηματικό ποσό, αλλά έναν ανεκτίμητο πλούτο γνώσεων. «Το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα κλειδί που αν το έχεις μπορείς να δεις τη “μυστική” πλευρά του Τόκιο», εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Πρεζεράκος, ο οποίος διδάσκει Φυσική σε διεθνές σχολείο (λύκειο), στο Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στέλιος Πρεζεράκος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Τόκιο το 2012, με τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση να χρειάζονται ένα ολόκληρο κεφάλαιο βιβλίου για να «χωρέσουν», όπως λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «ας πούμε ότι στάθηκα τυχερός και βρήκα εδώ δουλειά». Η επαφή με τους μαθητές του ήταν αυτή που του έδωσε το έναυσμα ν’ ασχοληθεί με το παλιό Τόκιο και να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά του, αυτά που χρειάζονται το έμπειρο μάτι ενός έμπειρου περιηγητή για ν’ αποκαλυφθούν. «Η ενασχόλησή μου με το παλιό Τόκιο οφείλεται στους ίδιους τους μαθητές μου. Όταν πρωτοήρθα εδώ τους έλεγα: “Μα είναι δυνατόν να μην ξέρετε το όνομα του πρώτου Σογκούν; Είναι δικιά σας ιστορία”. Ουσιαστικά κάθισα και μελέτησα ώστε να τους δείξω πόσο πλούσια είναι η δική τους ιστορία και σιγά σιγά μπήκα σ’ αυτή την περιπέτεια», λέει ο κ. Πρεζεράκος, ο οποίος δεν σταματά ν’ ανακαλύπτει άγνωστες για τους πολλούς γωνιές της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Τόκιο είναι η μεγαλύτερη μητρόπολη στον κόσμο. Έχει κάτι λιγότερο από 40 εκατομμύρια κόσμο. Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρχαν τόσο πολλοί άνθρωποι μαζεμένοι σε μια πόλη! Παρ’ όλα αυτά είναι η καθαρότερη πόλη στον κόσμο και με σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα. Κι αυτό μόνο του λέει κάτι», επισημαίνει ο κ. Πρεζεράκος, ο Έλληνας που με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο χαρτογραφεί το Edo, όπως λεγόταν παλαιότερα το Τόκιο. «Το παλιό του όνομα ήταν Edo. Όταν ο Αυτοκράτορας έφυγε από την παλιά πρωτεύουσα, το Κιότο, μετονόμασε το Edo σε Τόκιο. Η πόλη καταστράφηκε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά ορισμένα στοιχεία της παλιάς πόλης έχουν μείνει διάσπαρτα σε όλο το Τόκιο και, επειδή οι Ιάπωνες είναι ένας λαός που δεν ξεχνάει, είναι πολύ εύκολο να τα επισκεφθείς. Αυτό μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Στην αρχή δεν μπορούσα π.χ. να καταλάβω γιατί υπήρχε ένας τάφος για ένα άλογο στη μέση μιας τεράστιας λεωφόρου. Πράγματα δηλαδή που σ’ εμάς φαίνονται τελείως ξένα», σημειώνει ο Έλληνας εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει αναπτύξει μια πολύ όμορφη σχέση με τους μαθητές του.

Ο Στέλιος Πρεζεράκος φωτίζει πτυχές μιας ξεχωριστής κουλτούρας, μέσα από τις ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του αλλά κι αυτές που αναρτά πολύ συχνά στο facebook, όπως η τελευταία για το κάστρο των Aki, μιας ξεχασμένης όπως γράφει οικογένειας με αυτοκρατορικό αίμα κι ένα περίτεχνο οικόσημο: μια εξάφυλλη ανεμώνη σε κύκλο. Ιστορίες που σίγουρα θα μπορούσαν να γεμίσουν τις σελίδες ενός ακόμη βιβλίου (ή και περισσότερων…).

Το Τόκιο, όπως λέει ο Στέλιος Πρεζεράκος, είναι μια πόλη για όλους, μια πόλη που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί και να προσπαθήσει να γνωρίσει. «Λένε ότι οι Ιάπωνες έχουν επτά πρόσωπα, ο Ιανός, ο ρωμαϊκός θεός έχει δύο και το Τόκιο έχει όσα θέλει. Μπορείτε να δείτε τόσο πολλά πρόσωπα και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που είναι για όλα τα γούστα», αναφέρει χαρακτηριστικά και μας καλεί να γνωρίσουμε κάποια απ’ αυτά τα πρόσωπα της ιαπωνικής πρωτεύουσας μέσα από το βιβλίο του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης