Έλληνες και Καταλανοί «Barcelonistas»: Ένα βήμα πιο κοντά!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012, 04:18
Έλληνες και Καταλανοί «Barcelonistas»: Ένα βήμα πιο κοντά!
Η Πρωτοβουλία Ελληνοκαταλανικής Φιλίας συγκέντρωσε έργα γνωστών λογοτεχνών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και ανθρώπων του πνεύματος γενικότερα και στο πλαίσιο της παραδοσιακής γιορτής του San Jordi, κάνει τους «barcelonistas» κοινωνούς του ελληνικού πολιτισμού.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμη βήμα σε μια πορεία προσέγγισης των δύο λαών, τους οποίους ενώνουν πολλά, ίσως περισσότερα από όσα αντιλαμβάνεται κάποιος με μια επιφανειακή ματιά, κάτι που έδειξε ξεκάθαρα και το κλίμα στην πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Μάλλιαρη με τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Σε αυτό το πλαίσιο και στη βάση ενός παμπάλαιου καταλανικού εθίμου, έργα των Θάνου Μικρούτσικου, Χρήστου Σωτηρακόπουλου, Μανώλη Μητσιά, του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου, Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστου Λεοντή, Ιωάννας Καρυστιάνη, Παντελή Βούλγαρη, Γιώργου Μαρκόπουλου, Διονύση Ελευθεράτου, Διονύση Χαριτόπουλου θα μοιραστούν σε πολιτιστικούς φορείς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη Διοίκηση του F.C. Barcelona, τον Pep Guardiola και ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Ακολουθώντας το μοντέλο λειτουργίας των «μπλαουγκράνα» και τη σύνδεση που έχει ο συγκεκριμένος σύλλογος με την κοινωνία, η Πρωτοβουλία Ελληνοκαταλανικής Φιλίας έχει σαν στόχο να υπάρξει μια συνέχεια στις επαφές ώστε αυτές να μην διατηρήσουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Αντίθετα, σκοπός είναι να μπορέσουν να συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία –και στην Ελλάδα- μιας διαφορετικής κουλτούρας για το ποδόσφαιρο προκειμένου να συνδεθεί ξανά με τις λαϊκές μάζες και τους οπαδούς – φιλάθλους από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό χώρο.

Με αυτό ως γνώμονα, άλλωστε, η θρυλική «Masia» ανοίγει τις πύλες της σε Έλληνες προπονητές από την ομάδα της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας μιας Ακαδημίας που δεν βγάζει απλά μεγάλους ποδοσφαιριστές, αλλά και πολίτες με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Στις 23-24 του προσεχούς Ιουνίου θα βρεθούν στην Ελλάδα ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, Χούλιο Αλμπέρτο και το μέλος της Διοίκησης του καταλανικού συλλόγου Πιλάρ Γκινοβάρτ, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της Penya Κρήτης, αλλά και της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου, στην οποία 100 μικρά παιδιά μυούνται στα μυστικά των «μπαλουγκράνα». Κι είμαστε ακόμη στην αρχή…

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012, 04:27