Τις λιγότερο γνωστές -στο ευρύ κοινό- πτυχές της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας παρουσιάζει, μέσα από δεκάδες φωτογραφίες και κείμενα που τις συνοδεύουν, η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ελλάδα.

Κατοχή και Σήμερα», στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Μπριγκιτενάου στη Βιέννη, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, παρουσία εκπροσώπων της δημόσιας ζωής και φίλων της Ελλάδας και θα διαρκέσεις έως τις 15 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα Αυστριακών ιστορικών, καλλιτεχνών και διανοουμένων, οι οποίοι συμμετείχαν τον Φεβρουάριο του 2018 σε πολυήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι, σε τοποθεσίες της πρόσφατης ιστορίας στην Ελλάδα, οι οποίες συνδέονται με τη ναζιστική Κατοχή, τον Εμφύλιο, την επτάχρονη δικτατορία και την πρόσφατη κρίση, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Καλάβρυτα.

Γενικότερος στόχος του εκπαιδευτικού ταξιδιού στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας ήταν να καταδειχθούν τα «σημεία τομής» ανάμεσα στην αυστριακή και την ελληνική ιστορία, ενώ η έκθεση αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές προοπτικές των συμμετεχόντων στο ταξίδι, από την ιστορική, την καλλιτεχνική ή την ακτιβίστικη σκοπιά, όπως τόνισε στην ομιλία της η Ελίζαμπετ Λούιφ, συντονίστρια του συλλόγου «present : history», με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκαν τόσο το ταξίδι όσο και η έκθεση.

Στα αναρίθμητα εγκλήματα των ναζιστών στην Ελλάδα, αλλά και στην ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού αναφέρθηκε, στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής του Λαϊκού Πανεπιστημίου Μπιριγκιτενάου, Καρλ Ντβούλιτ, επισημαίνοντας τη σημασία της έκθεσης στην παρουσίαση λιγότερο γνωστών πτυχών της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θεματολογία της έκθεσης φωτογραφίας στη Βιέννη ξεκινάει από τη δεκαετία του 1940, την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από τη ναζιστική Γερμανία μεταξύ 1941-1944 και την αμφιλεγόμενη θεωρία της Αυστρίας ως «πρώτο θύμα» του Χίτλερ, τις σφαγές του άμαχου πληθυσμού από τις ορδές της Βέρμαχτ και των Ες-Ες, την πρωτοφανή αντίσταση των Ελλήνων εναντίον του κατακτητή.

Ακολουθεί ως θέμα ο Εμφύλιος μεταξύ 1946 και 1949, ο οποίος στην έκθεση παρουσιάζεται ως «ένα παγκόσμιο γεγονός ενόψει του επερχόμενου Ψυχρού Πολέμου», με επικέντρωση στον «ρόλο των ΗΠΑ, της Αγγλίας και των πρώην ντόπιων συνεργατών των Γερμανών κατακτητών κατά των αντιστασιακών και της Αριστεράς, που μετά την τότε ήττα της θα ήταν εκ νέου στόχος και θύμα της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών μεταξύ 1967 και 1974».

Ιδιαίτερες αναφορές με σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων γίνονται -στο πλαίσιο της έκθεσης- στην επική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, που, όπως υπογραμμίζεται αποτελεί σημαντικό σύμβολο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, που προκάλεσε πρωτοφανές κύμα διεθνούς αλληλεγγύης για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης αναφέρεται στην πρόσφατη κρίση, τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, καθώς επίσης και στην αντιφασιστική αντίσταση κατά νεοναζιστικών ομάδων και οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης