Στη νέα εικαστική έκθεση που διοργανώνεται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οδαλίσκη (γυναίκα του χαρεμιού) δίνει την αφορμή για την προσέγγιση του γυμνού γυναικείου σώματος ως φορέα ενός αρχετυπικού, ιερού αισθησιασμού. Προσφιλές θέμα για τους ζωγράφους από την εποχή του 18ου αιώνα, το θέμα της οδαλίσκης αποτύπωσε το θάμβος μπροστά στη χάρη του γυμνού, αναζητώντας στους νεότερους χρόνους κάτι από τη δυναμική γλυκύτητα και μεγαλοπρέπεια του γυμνού σώματος της Αφροδίτης, όπως εκθειάστηκε στην αρχαία τέχνη.
 
Ο Γιώργης Βραχνός στη σειρά σχεδίων με θέμα την «Οδαλίσκη», που εκτίθενται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις 3-30 Σεπτεμβρίου, επαναδιαπραγματεύεται το γυναικείο σώμα, που στην εποχή μας συχνά αντιμετωπίζεται με κυνικό φετιχισμό, προσεγγίζοντας το εν λόγω κλασικό μοτίβο ως πλατφόρμα άσκησης υφολογικού και σχεδιαστικού πειραματισμού.
 
Συνδυάζοντας την αγάπη για το θέμα με το δέος απέναντι στο ανεξάντλητο της δημιουργικής έμπνευσης, ο καλλιτέχνης εξερευνά τις απροσμέτρητες πτυχές μιας και μόνο αφετηριακής εικόνας και φιλοδοξεί να προσδώσει μια νέα δυναμική στο εγχείρημα, αξιοποιώντας με διαφορετική διάθεση κάθε φορά τις πλούσιες εικονιστικές δυνατότητες της σύνθεσης.
 
Στην έκθεση παρουσιάζονται σε μονοτυπίες ίσων διαστάσεων τριάντα αντιπροσωπευτικά δείγματα από 140 παραλλαγές του ιδίου θέματος (γυναικείο γυμνό εσωτερικού χώρου σε κυκλικό πλαίσιο) που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Βραχνός το 2012 στη Νέα Υόρκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 17:30. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.
 
 
 
 
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης