Η ιστορία του Καραγκιόζη είναι πολύ μεγάλη και συνδεδεμένη με την Ήπειρο. Οι Ηπειρώτες τεχνίτες έδωσαν στο θέατρο σκιών τη νεοελληνική του ταυτότητα με νέες φιγούρες και παραστάσεις, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι.

Πάλι στην Ήπειρο, στο Ελληνικό Ιωαννίνων άνοιξε μια νέα σελίδα στο ελληνικό θέατρο σκιών. Ο Καραγκιόζης, ο γνήσιος εκπρόσωπος της λαϊκής ψυχής, υψώθηκε στις 12 Αυγούστου 2020 σε μεταλλική φιγούρα ύψους 3 μέτρων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Μαζί του υψώθηκε και η λαϊκή μας παράδοση, για να βγει κι αυτή μπροστά και να μας δείξει τον δρόμο που χάσαμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός ο μαυρομάτης, ο καμπούρης, ο μακρυχέρης, ο ξυπόλυτος, ο καμπουρομύτης αντιπροσώπευαν πολλά στη ζωή μας. Σαν νέος της μεταπολεμικής γενιάς θήτευσα κι εγώ σαν καραγκιοζοπαίχτης. Θυμάμαι να στήνουμε οθόνες με σεντόνια και λάμπες πετρελαίου, να κόβουμε τις φιγούρες σε χαρτόνια και να τις ζωγραφίζουμε, να διαλέγουμε κάθε φορά και νέο έργο, να χρωματίζουμε κατάλληλα τη φωνή μας κι από κάτω να σαλεύει το πλήθος» δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση αποκάλυψης της φιγούρας ο διεθνούς φήμης γλύπτης και ιδρυτής του Μουσείου Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Στην έκθεση «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» στην Ξάνθη καλωσορίζει τους επισκέπτες απεικόνιση της μεταλλικής φιγούρας σε φυσικό μέγεθος! Κι από εκεί ο Καραγκιόζης, όπως και από το Ελληνικό Ιωαννίνων, μέσα απ’ το στόμα ενός παιδιού κι ενός τρελού, λέει τις αλήθειες του και μέσα απ’ το ποτιστήρι του καταβρέχει τον κοσμάκη, όλους μας, με τη λυτρωτική λειτουργία του γάργαρου γέλιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είσοδος Ελεύθερη

Οργάνωση: Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης

Τοποθεσία: Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ.Γεωργίου 1, παλιά Ξάνθη

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Κυριακή 30/8 ως και 13/9/2020, 6-9 μ.μ.

http://talesofkaragiozis.gr/

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης