Σ’ ένα από τα πιο όμορφα αρχοντικά της Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Καπαντζή -περιοχή Ανάληψη- το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει από τις 21 Οκτωβρίου την έκθεση «Κοσμάς Ξενάκης- Χασάπηδες και Κριοφόροι».

Η έκθεση είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των χασάπηδων, όπως το επεξεργάστηκε ο Κοσμάς Ξενάκης (1925-1984) από το 1945 έως περίπου το 1960 και παρουσιάζονται περισσότεροι από εξήντα πίνακες ζωγραφικής και περίπου ογδόντα σχέδια με θέμα τον χασάπη, από τις πρώτες προσπάθειες του καλλιτέχνη έως και τα σχεδόν αφηρημένα έργα της παρισινής περιόδου. Ο ζωγράφος ξεκίνησε να δουλεύει το θέμα των νεαρών χασάπηδων περί τα μέσα της δεκαετίας του 1940, την εποχή που, μαζί με τους Ροζίτα Σώκου, Νίκο Γεωργιάδη και μερικούς ακόμη νέους, σπούδαζε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη, στη βραχύβια ιδιωτική σχολή ζωγραφικής που είχε ιδρύσει ο τελευταίος εκείνη την περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα των χασάπηδων ήταν μαζί με εκείνο των λουόμενων, ίσως τα δύο μοναδικά πάνω στα οποία δούλεψε κατά την παραμονή του στη Γαλλία (1954-1957). Ειδικά το θέμα των χασάπηδων τον απασχόλησε έντονα, σε μεγάλες συνθέσεις από χαρτόνια, χάρντμπορντ και χαρτιά εφημερίδας. Σχηματοποιώντας ολοένα και περισσότερο τη μορφή του χασάπη, που χάνει πια κάθε ηθογραφικό χαρακτήρα, δίνει συνθέσεις ρυθμικές, αφαιρετικές, που παραπέμπουν στη γεωμετρική τέχνη του 9ου π.Χ. αιώνα.

Ο Ξενάκης υπήρξε ένας από τους πιο καινοτόμους Έλληνες καλλιτέχνες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, δημιουργός που κινήθηκε με συνέπεια σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών περιοχών, πειραματιζόμενος με τη μορφή, τα υλικά, την ίδια την έννοια του καλλιτεχνικού έργου. Υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, δημιουργός σύνθετων δράσεων/χάπενινγκ και αρχιτέκτονας.

Η έκθεση «Κοσμάς Ξενάκης- Χασάπηδες και Κριοφόροι», την πρώτη ημέρα λειτουργίας της θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 19:00 έως τις 22:00. Διάρκεια: 21 Οκτωβρίου 2020 – 10 Ιανουαρίου 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωράριο: Δευτέρα – Σάββατο: 11:00-19:00 (Κυριακή κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Στον χώρο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης