Σε έναν από τους πιο εφευρετικούς και διορατικούς Ιταλούς αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του 20ού αιώνα, τον Τζο Πόντι (Gio Ponti) είναι αφιερωμένη  έκθεση που διοργανώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι στο Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ, στις ΗΠΑ.

Για περισσότερα από 60 χρόνια, η πληθωρική προσέγγιση του Τζο Πόντι (1891-1979) εκφράστηκε σε δημόσιες και ιδιωτικές αναθέσεις, κτήρια,  εσωτερικές διακοσμήσεις, έπιπλα σε γυαλί, κεραμικά και σερβίτσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1928, ο Πόντι ίδρυσε το περιοδικό Domus και μέσω των σελίδων του επηρέασε το διεθνές ντιζάιν για περισσότερα από 50 χρόνια.

Τα επιτεύγματά του οδήγησαν στην πρόσληψη του Πόντι το 1965, σε ηλικία 74 ετών, να συνεργαστεί με τη James Sudler Associates με έδρα το Ντένβερ για το σχεδιασμό του κτηρίου που στεγάζει το  Μουσείο Τέχνης της πόλης.

Η έκθεση «Gio Ponti: Designer of Thousand Talents» είναι μία από τις πρώτες που θα φιλοξενηθούν στις νέες γκαλερί του κτηρίου και οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μία από τις πιο αξιόλογες συλλογές σύγχρονου ντιζάιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δάνεια από το Μουσείο Καλών και Διακοσμητικών Τεχνών του Κέρκλαντ και από τους Ρόμπερτ και Λίζα Κέσλερ περιλαμβάνονται επίσης στην έκθεση.

Γεννημένος στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1891, ο Πόντι ξεκίνησε την καριέρα του, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει την πορεία του στο γενικευμένο χάος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σπούδαζε αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, αλλά αναγκάστηκε να αναβάλει τις σπουδές του για να πολεμήσει στο μέτωπο, από το 1916 έως το 1918. Μετά τον πόλεμο, ο Πόντι ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ξεκίνησε την καριέρα του στον κόσμο του βιομηχανικού ντιζάιν δημιουργώντας προϊόντα υπό τον Ρίτσαρντ Τζινόρι στο εργαστήριο κεραμικών του στα προάστια της Φλωρεντίας.

O Πόντι σχεδίασε λαμπτήρες και τραπέζια για τη Fontana Arte, συνεργάστηκε με τον εξίσου παραγωγικό Πιέρο Φορνασέτι για τον σχεδιασμό επίπλων και το 1946-49 συνεργάστηκε με τον Πάολο Βενίνι για μια σειρά φιαλών από φυσητό γυαλί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης