Λεπτομέρειες της εναρκτήριας έκθεσής του έδωσε το Academy Museum of Motion Pictures στο Λος Άντζελες, έκθεσης η οποία θα είναι η πρώτη αναδρομική που θα τιμά τον Ιάπωνα Χαγιάο Μιγιαζάκι (Hayao Miyazaki), συνιδρυτή του Studio Ghibli από το οποίο μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τα «Spirited Away (Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων)», «Howl’s Moving Castle (Το Κινούμενο Κάστρο)» και άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ευφυΐα του Μιγιαζάκι έγκειται στη δύναμη του να θυμάται ό,τι βλέπει. Ανοίγει τα συρτάρια στο κεφάλι του για να ανασύρει αυτές τις οπτικές μνήμες με σκοπό να δημιουργήσει χαρακτήρες, τοπία και δομές οι οποίες σφύζουν από πρωτοτυπία» είπε, σε ανακοίνωση, ο συνιδρυτής του Studio Ghibli, Τόσιο Σουζούκι (Toshio Suzuki).

Οι επιμελητές της έκθεσης Τζέσικα Νίμπελ (Jessica Niebel) και Χ. Ραούλ Γκουσμάν (J. Raúl Guzmán) συνεργάστηκαν στενά με το ιαπωνικό στούντιο – ιδρύθηκε στο Τόκιο το 1985 – για να στήσουν την έκθεση, στην οποία θα δειχθούν περίπου 300 στόριμπορντ, εικαστικά έργα για χαρακτήρες των ταινιών, κλιπ από τις ταινίες και άλλα αντικείμενα που ιχνηλατούν την εξηκονταετή καριέρα του Μιγιαζάκι ως δημιουργού anime. Πολλά από αυτά θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά εκτός Ιαπωνίας καθώς αν και το Studio Ghibli έχει το δικό του μουσείο ποτέ δεν εξουσιοδότησε άλλο μουσείο να παρουσιάσει έκθεση βασισμένη στη δουλειά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για τις 30 Απριλίου του 2021. Η έκθεση θα είναι χωρισμένη σε επτά τμήματα και εκτός των άλλων θα παρουσιάζει υλικό παραγωγής, όπως imageboards. «Κατά βάση, αυτά είναι σκίτσα και για τον σχεδιασμό χαρακτήρων αλλά και για τη δημιουργία των σκηνικών και των τοποθεσιών» εξήγησε, μιλώντας στην Art Newspaper, η Νίμπελ. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Μιγιαζάκι ξεκινά την επεξεργασία της δημιουργικής σκέψης του· λέει ότι εργάζεται με πολλά θραύσματα τα οποία, κατά κάποιον τρόπο, συνενώνονται αργά για να σχηματίσουν κάτι πιο ολιστικό» πρόσθεσε.

Το show θα αναδείξει τις συνεργασίες του Μιγιαζάκι με έναν από τους συνιδρυτές του Studio Ghibli, τον εκλιπόντα Ισάο Τακαχάτα (Isao Takahata) αλλά και την πρώιμη δουλειά του στην τηλεοπτική σειρά «Heidi, Girl of the Alps» (1974) και την πρώτη του ταινία, τη «Lupin the 3rd: The Castle of Cagliostro».

Οι θεατές θα προσκληθούν να ξαπλώσουν στο γρασίδι και να απολαύσουν animations από τις ταινίες του Μιγιαζάκι σε μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από σκηνή της ταινίας «Kiki’s Delivery Service» (1989), στην οποία ο βασικός χαρακτήρας αποφασίζει να φύγει από το σπίτι ενώ έχει γείρει σε ένα χωράφι και παρατηρεί τον ουρανό, πάνω.

Το show «Hayao Miyazaki» θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο και θα συνοδεύεται από έναν 256 σελίδων εικονογραφημένο κατάλογο. Θα το διαδεχθεί η έκθεση «Regeneration: Black Cinema 1898–1971» – για πρώτη φορά μια έκθεση για την ιστορία της δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών στις ΗΠΑ από Μαύρους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης