Το εικαστικό έργο του Μανώλη Χάρου και η παρουσίαση κειμένων που εκδίδονται με χαρακτικά σε σύγχρονες βιβλιοφιλικές εκδόσεις (artist book), προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί και να ξανασκεφτεί το νεανικό έργο του Δ. Σολωμού, στην έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος». Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 28/3 στην Πτέρυγα Μακρυγιάννη της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Ειδικότερα, τα έργα του Μανώλη Χάρου ζωντανεύουν ένα εμβληματικό έργο του Διονυσίου Σολωμού, τον «Διάλογο», μια πραγματεία πάνω στην ελληνική γλώσσα και τη σχέση της με το λαό, άρα και την ίδια την οντότητα της πατρίδας, σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έργα πλαισιώνονται με χειρόγραφα του Σολωμού, σπάνιες εκδόσεις και υλικό (έντυπα βιβλία, περιοδικός τύπος, επιστολές, μεταφράσεις) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για το σολωμικό έργο, την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα.

Το σκεπτικό της έκθεσης είναι αφενός να εντάξει τα έργα αυτά του Μανώλη Χάρου στα ευρύτερα καλλιτεχνικά και πνευματικά περικείμενα της εποχής και αφετέρου να προτείνει μια νέα ανάγνωση των θεματικών της επανάστασης, της ατομικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της δημιουργίας νέων συλλογικοτήτων. Προβάλλει με τον τρόπο αυτό τον Σολωμό, ήδη από τα πρώτα του χρόνια μετά την επιστροφή στη Ζάκυνθο, ως ένα μείζονα ποιητή της Εποχής των Επαναστάσεων, δημιουργώντας ένα διάλογο με τα σύγχρονα εικαστικά δρώμενα και προβληματισμούς.

«Ο ρομαντισμός του Σολωμού, άρρηκτα συνδεδεμένος με την Εποχή των Επαναστάσεων, πραγματεύεται την τραγικότητα της ζωής, αναζητά την υπαρξιακή αλήθεια και συγκροτεί μια έντονη πηγή έμπνευσης που σε συμπαρασύρει… και μέσω του χρωστήρα του Μανώλη Χάρου κωδικοποιεί “εικόνες και πάθη”. Παρά τα 200 χρόνια που χωρίζουν το έργο του Σολωμού και τους πίνακες του Χάρου, τα θέματα που εμπνέουν και τους δυο είναι και σήμερα άκρως επαναστατικά. Η τέχνη του Μανώλη Χάρου γεμάτη απλότητα, συναίσθημα και ευαισθησία ενδυναμώνει το Διάλογο. Με τη ματιά του εικαστικού, η επαναστατική δύναμη της γλώσσας, η συζήτηση πάνω στην προσωπική και συλλογική ταυτότητα και η φλόγα της έμπνευσης μετουσιώνονται σε δημιουργία που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή στον παρόντα χρόνο» επισημαίνει η Μαρία Γεωργοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνεπιμελητής της έκθεσης Σίμονς Ζένιος, δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού, στο UCLA, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιήσει διάλεξη στις 20/6, με θέμα «Η ποίηση και τα κοινά (της): Εντάσσοντας τον Σολωμό στην Εποχή των Επαναστάσεων», στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι).

Η έκθεση «Διονύσιος Σολωμός… δύο φλόγες… Μανώλης Χάρος» θα διαρκέσει έως 30/6.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης