Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Για τη νέα χρονιά (2012-2013) το θεατρικό εργαστήρι «Θε.αμ.α.» (Θέατρο ΑμεΑ Αθηνών) ξεκινά τις εγγραφές από 20/8/2012 και τα μαθήματα αρχίζουν στις 16/9/2012 στο Πνευματικό Κέντρο που έχει ευγενικά παραχωρήσει ο Δήμος Μεταμόρφωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή στα τμήματα του εργαστηρίου ατόμων μη ΑμεΑ (σε ποσοστό έως 30%) προωθώντας με τον τρόπο αυτό την ομαλή ένταξη προς τη κοινωνική συμμετοχή και ταυτόχρονα την παιδαγωγικά ορθή μέθοδο θεατρικής διδασκαλίας και αγωγής.

Η θεατρική ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο ΑμεΑ Αθηνών) αποτελεί μία από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με αναπηρία. Απευθύνεται κυρίως στα άτομα με κινητικά προβλήματα και με την παράλληλη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητικά προβλήματα (συμπεριλαμβάνοντας και άλλες παθήσεις) αμφισβητώντας με τον πιο γόνιμο τρόπο την προϋπόθεση της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που είχε θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Τα ΑμεΑ ξεπερνούν το 9 % του πληθυσμού της χώρας μας και σίγουρα ως μέλη της κοινωνίας μας έχουν ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα. Δικαίωμα ακόμα και στο να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί κάτι που στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού είναι γεγονός. Καθόλου περιττή αλλά επιτακτική η ανάγκη να ξεπεράσει πια η ελληνική κοινωνία τις “πρωτόγονες” και πάγιες αντιλήψεις του χθες για την κοινωνικά ενεργή παρουσία των ΑμεΑ.

Το 2010 η ομάδα «Θε.αμ.α.» παρουσίασε τη «Λάμια» ένα έργο της Λίνας Αμπντελχαμίντ που αποτελούσε θεατρική αναπροσαρμογή του ¨μύθου της Λάμιας¨. Το 2011 παρουσίασε τη νέα δημιουργία της με τίτλο «Ήρωες και Μύθοι» βασισμένη σε μονολόγους από τα κορυφαία θεατρικά έργα του Τέννεσση Ουίλλιαμς που έκανε πρεμιέρα στην κεντρική αυλή της “Τεχνόπολις” (Γκάζι) στις 25/7/2011. Την άνοιξη του 2012 συμμετείχε στο international workshop ‘Act for Acting’ (Avigliana-Italy) και παρουσίασε την αυτοσχεδιαστική παράσταση “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή σε δύο μέρη: Α. Video-art: “Electra mourning” B. Αυτοσχεδιαστική αναπαράσταση της “σκηνής της αναγνώρισης” μεταξύ Ηλέκτρας και Ορέστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την περίοδο 2012-2013 η ομάδα «Θε.αμ.α.» παρουσιάζει το νέο δραματικό έργο της Έφης Τούμπα με τίτλο «Αύριο», το οποίο περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας είναι ο Βασίλης Οικονόμου (Ηθοποιός ΑμεΑ – Σκηνοθέτης) που ο ίδιος αγνοώντας τον κανόνα περί αρτιμέλειας έδωσε πριν χρόνια το παρόν στις εισαγωγικές εξετάσεις Ανώτερων Σχολών της Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και με την επιτυχία του έδωσε τα πρώτα ψήγματα γόνιμης αμφισβήτησης αυτού του κανονισμού και συνεχίζει στο παρόν με μια αξιόλογη έως τώρα διαδρομή στα θεατρικά δρώμενα.

Μη κερδοσκοπική εταιρεία :
Θέατρο ΑμεΑ Αθηνών
« ΘΕ.ΑΜ.Α.»
Τηλ. Επικοινωνίας: 6987003342
Υπεύθυνος: Βασίλης Οικονόμου
E mail: theaterndisability@yahoo.com
Blog: http://theaterndisability.blogspot.com/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης