Τον αξέχαστο Αιγυπτιώτη ηθοποιό και σκηνοθέτη, Γιώργο Ιορδανίδη, θα τιμήσουν, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο και η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Ο Γιώργος Ιορδανίδης υπήρξε μαθητής του κορυφαίου Αιγύπτιου ηθοποιού Ναγκίμπ Ελ Ριχάνι και συνεργάστηκε με σπουδαίους Αιγύπτιους σκηνοθέτες, παίζοντας ακόμα και πρωταγωνιστικούς ρόλους – σε γνωστές ταινίες τις εποχής, δίπλα σε σημαντικούς ηθοποιούς (Ισμαϊλ Γιασίν, Ομάρ Σαρίφ, Μάγκντα, κ.α.).
Επίσης, είχε αναπτύξει πλούσια θεατρική δραστηριότητα στην Αίγυπτο για 20 ολόκληρα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, έλαβε μέρος και σε ελληνικές ταινίες, που γυρίζονταν στην Αίγυπτο όπως το “Κυριακάτικο Ξύπνημα” (1954) του Μιχάλη Κακογιάννη, πλάι στον Δημήτρη Χορν, “Ένα βότσαλο στη λίμνη” (1952) “Σάντα Τσικίτα” (1953) και “Δεσποινίς ετών…39” (1954) του Αλέκου Σακελλάριου, πλάι στον Βασίλη Λογοθετίδη.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή στην Αίγυπτο το ντοκιμαντέρ “Ο Γιώργος Ιορδανίδης και ο Αιγυπτιακός Κινηματογράφος”, που χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Πρόκειται για ένα σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο με αποσπάσματα από τις σημαντικότερες αιγυπτιακές ταινίες του Γιώργου Ιορδανίδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στην Αλεξάνδρεια και στις 22 Μαρτίου,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης