Αφιερωμένη στον σπουδαίο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, η έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» με φωτογραφίες της Νέλλης Τραγουστή, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στην Πρώην Αποθήκη Στρατού (Προβλήτα Α΄, Λιμάνι), στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Goethe-Institut Thessaloniki και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 17 Δεκεμβρίου 2016, περιλαμβάνει φωτογραφίες που ανακαλούν στη μνήμη πρόσωπα και χώρους από τις ημέρες που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε στη Γερμανία και κυρίως στο Βερολίνο, την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του, Η σκόνη του χρόνου. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η μορφή του σκηνοθέτη, το πρόσωπο του κάτω από τη μηχανή λήψης, οι χειρονομίες του την ώρα που μιλά, δίνει εξηγήσεις ή οδηγίες σε ηθοποιούς και συνεργάτες. Παράλληλα, οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τους ηθοποιούς αλλά και το αστικό τοπίο και τους χώρους που φιλοξένησαν τη δουλειά όλων των συντελεστών της ταινίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χαιρετισμό του, ο διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki Πέτερ Πάνες ευχαρίστησε για την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης τη φωτογράφο Νέλλη Τραγουστή και τη σύζυγο του σπουδαίου σκηνοθέτη, Φοίβη Αγγελοπούλου. Όπως σημείωσε ο κ. Πάνες, οι τρεις τους συναντήθηκαν πριν από ένα χρόνο στο Βερολίνο και δεσμεύτηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, στο πλαίσιο του 57ου ΦΚΘ. «Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του διευθυντή του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο Ζάχου Καρατσιουμπάνη και την επιμέλεια της Ελένης Βαροπούλου. Είναι μια καταπληκτική σύμπραξη, γεγονός που φαίνεται στο αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Πάνες.

Στη συνέχεια, ο ίδιος παρουσίασε κάποια βιογραφικά στοιχεία για την καλλιτέχνιδα Νέλλη Τραγουστή, η οποία σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι και έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στο Βερολίνο. Κλείνοντας, ο κ. Πάνες διάβασε ορισμένα αποσπάσματα από το κείμενο της επιμελήτριας της έκθεσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η Νέλλη Τραγουστή κατάφερε, με το μέσο της φωτογραφίας, να αποτυπώσει στιγμές και την κίνηση των εικόνων. Η φωτογραφία φαίνεται να περικλείει μια ολόκληρη ιστορία μέσα σε μια μεμονωμένη σκηνή. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της μη κινούμενης εικόνας. Να μπορέσει να ενεργοποιήσει τη φαντασία του παρατηρητή. Να την βάλει σε μια κίνηση. Και αυτός είναι μάλλον ο λόγος για τον οποίο σε πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες της κινούμενης εικόνας υπάρχει αυτή η βραδύτητα, γιατί επιθυμούν να μη θυσιάσουν αυτή τη ματιά που φτάνει μέχρι πάρα πολύ μέσα, για τον εύκολο εντυπωσιασμό της γρήγορης εικόνας που συνηθίζεται στον mainstream κινηματογράφο. Αυτές οι φωτογραφίες είναι πραγματικά πολύτιμες διότι μπορούν και κλειδώνουν για πάντα τις στιγμές, τις παύσεις, το χρόνο που βρίσκεται στο ενδιάμεσο».

Από την πλευρά του, στο χαιρετισμό του ο κ. Καρατσιουμπάνης ευχαρίστησε για τη συνεργασία την καλλιτέχνιδα και το Goethe-Institut Thessaloniki, καθώς και την Φοίβη Αγγελοπούλου που τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη σειρά της, η Νέλλη Τραγουστή ανέφερε ότι γνώρισε τον Θόδωρο και τη Φοίβη Αγγελοπούλου το 1983, στα γυρίσματα της ταινίας Ταξίδι στα Κύθηρα τα οποία, μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο χώρο όπου φιλοξενείται σήμερα η έκθεση των έργων της, πράγμα «πολύ συγκινητικό», όπως υπογράμμισε η ίδια. Σημείωσε επίσης ότι η γνωριμία της με τον σκηνοθέτη ήρθε σε μια στιγμή της ζωής της που η ίδια βρισκόταν σε φάση αναζήτησης και ότι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος «έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ως εικαστικός στην προσωπική μου πορεία. Με μύησε στην ποιητική των εικόνων. Είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν η αγαπημένη του πόλη». Η ίδια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κ. Αγγελοπούλου για την παρουσία της στην έκθεση, τον κ. Πάνες για την εμπιστοσύνη και την πολύτιμη βοήθειά του, καθώς και τον κ. Καρατσιουμπάνη.

Πληροφορίες:

Είσοδος ελεύθερη

Επιμέλεια: Ελένη Βαροπούλου

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10.00-20.00

Info: Goethe-Institut Thessaloniki: Βασ. Όλγας 66, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 889610, 2310 889611 e-mail:

info@thessaloniki.goethe.org

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης