Η πανδημία  του COVID-19 οδήγησε το 2020 την ανθρωπότητα  σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της. Μάλιστα, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων τέθηκαν παγκοσμίως από τα ίδια τα κράτη περιορισμοί σε υψίστης σημασίας κεκτημένα, όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, στην διάσχιση γεωγραφικών συνόρων και στην πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, με κυρίαρχα την εργασία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν τη νέα δεινή πραγματικότητα και ανέστειλαν από τον Μάρτιο του 2020 τη λειτουργία τους. Παράλληλα, και ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έδινε τον πιο σκληρό αγώνα για την ανακούφιση των πληγέντων, οι άνθρωποι του πολιτισμού φρόντιζαν στα μετόπισθεν, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού τους και να προσφέρουν μία δημιουργική διαφυγή στο άγχος του εγκλεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό το πρίσμα αυτό, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επέλεξε να εορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που για το 2020, είναι αφιερωμένη στην ισότητα, την πολιτισμική ποικιλομορφία και την κοινωνική ενσωμάτωση, με δράσεις αποκλειστικά ψηφιακές.  Μάλιστα, ο εφετινός εορτασμός καθίσταται όχι μόνο επίκαιρος αλλά και αναγκαίος, εφόσον απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό που αφορά αδιακρίτως όλη την κοινότητα, ο Πολιτισμός και οι ποικίλες εκφάνσεις του αποτελούν το πιο ελπιδοφόρο και δυναμικό μέσο αντίδρασης και αντίστασης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020, στις  18 Μαΐου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, θα υλοποιήσει τις εξής δράσει:

1. Επίσημη παρουσίαση του ανανεωμένου ιστότοπού της delphi.culture.gr  με πλήθος εποπτικού υλικού για τα μνημεία της Φωκίδος, το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στον οποίο έχουν ενσωματωθεί ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές για ενήλικες και παιδιά, όπως  παιχνίδια, έντυπα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ψηφιακή μορφή, βίντεο και τρισδιάστατες απεικονίσεις των μνημείων των Δελφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Ψηφιακή δράση για ενήλικες και νέους άνω των 18 ετών με τίτλο «#μένουμε_ασφαλείς… #επι-μένουμε_Δελφούς…». Οι φίλες και φίλοι των Δελφών, οι ταξιδιώτες, οι εργαζόμενοι, οι συνεργάτες μας, καλούνται να αποστείλουν στην  ηλεκτρονική διεύθυνση museumdelphi@gmail.com έως και την 18η Μαϊου 2020 ένα ερασιτεχνικό βίντεο διάρκειας μισού λεπτού στο οποίο να μιλούν για την εμπειρία που βίωσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στους Δελφούς, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις τους. Τα βίντεο αυτά θα προβληθούν από την ιστοσελίδα του μουσείου και μελλοντικά θα ενσωματωθούν στη μόνιμη έκθεση του, ως μία σελίδα μνήμης κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, αποτύπωσης της αναπόλησης και διακήρυξης της πεποίθησης ότι η μοίρα των σπουδαίων τόπων, όπως οι Δελφοί, ήταν, είναι και θα είναι για πάντα συνυφασμένη με την ιστορία της ανθρωπότητος.

Οι δράσεις διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.  

Η ανανεωμένη ιστοσελίδα της ΕΦΑ Φωκίδος έγινε με την ευγενική χορηγία της Apt Information Systems.

Υπεύθυνοι  δράσεων: Νικόλαος Πετρόχειλος, Μαριλένα Τσακουμάκη, Βασιλική Κρανιά

Τηλ. Επικοινωνίας: 2265082313/82346

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης