Η μεταφορά των αρχαιοτήτων της Αθήνας στη Δυτική Ευρώπη κατά τον 17ο αιώνα παρουσιάζεται στο τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD «Το κάλεσμα των μαρμάρων» (Τρίτη 19/11, 22.00).

Ειδικότερα, μέσα από το επεισόδιο αποκαλύπτεται πώς η πόλη των Αθηνών μπήκε και πάλι στο προσκήνιο, όταν στα τέλη του 17ου αιώνα ο δυτικός κόσμος ανακάλυψε ότι οι αρχαιότητές της είχαν κατά μεγάλο μέρος διασωθεί κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για το τεράστιο κίνημα περιηγητισμού που ακολούθησε τους επόμενους αιώνες. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις ζημιές που προκλήθηκαν σε σημαντικά ιστορικά μνημεία εν μέσω πολεμικών εκστρατειών, όπως η βενετική, που οδήγησε στην καταστροφή ενός μέρους του Παρθενώνα, μετά από 20 αιώνες διατήρησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η εικόνα του «ξένου» στην ελληνική τέχνη, από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι τον Κόντογλου, μπαίνει στο επίκεντρο της σειράς ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV «Ο κώδικας της τέχνης». Όπως σε κάθε επεισόδιο, η έρευνα τεκμηριώνεται με τη βοήθεια γνωστών Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, ιστορικών τέχνης, εικαστικών και ερευνητών, οι οποίοι αποκωδικοποιούν και αποκαλύπτουν την κρυφή σημειολογία εμβληματικών έργων της ελληνικής τέχνης (Παρασκευή 15/11, 22.00, COSMOTE HISTORY HD).

Τέλος, το μηνιαίο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD «Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με ένα επεισόδιο της ομώνυμης σειράς αφιερωμένο στην κλιμάκωση του αεροπορικού πολέμου το 1917 και στα κατορθώματα της θρυλικής ελληνικής Μοίρας Ζ. (Κυριακή 17/11, 21.00).

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε περισσότερα εδώ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης