Ο διάσημος Γερμανός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ πέθανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι σε ηλικία 85 ετών.

Είχε εισαχθεί εσπευσμένα χθες βράδυ στο νοσοκομείο καθώς τελευταία ταλαιπωρείτο με την υγεία του. Διηύθυνε τον οίκο υψηλής ραπτικής Chanel από το 1983.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος ήταν ο Καρλ Λάγκερφελντ

Ο Καρλ Ότο Λάγκερφελντ ήταν εκκεντρικός σχεδιαστής μόδας και φωτογράφος. Γόνος ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας βιομηχάνων, ανατράφηκε με πολλές ανέσεις, διαμορφώνοντας, παράλληλα, μια αντισυμβατική προσωπικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1933 στο Αμβούργο της Γερμανίας.  Καυστικός, ενίοτε κυνικός, προσβλητικός και εξωστρεφής, προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις με τις εκάστοτε, ιστορικές ρήσεις του, που έχουν καταγραφεί στο συνεργατικό πόνημα «The World According to Karl».

Το ξεκίνημά του στον χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε στα 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Ιταλικού Οίκου «Tiziani», ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάσθηκε με το αντίστοιχο, Γαλλικό στούντιο «Chloe». Ακολούθησαν οι Οίκοι «Fendi» (1965) και «Curiel» (1970, Ιταλία) και ο Γαλλικός «Chanel» (από το 1983).

Η μεγάλη του επιτυχία, όπως δήλωνε ο ίδιος, οφειλόταν στο γεγονός πως ό,τι δημιουργούσε βασιζόταν  στα δικά του προσωπικά όνειρα και θέλω και ποτέ στων άλλων.

Δούλευε  αποκλειστικά με νέους ανθρώπους, και ήθελε να έχει στο πλευρό του νέα και όμορφα πρόσωπα και κυρίως γυναίκες. Χαρακτηριστικά και με αφοπλιστική ειλικρίνεια είχε δηλώσει ότι μισεί να βλέπει την ασχήμια και πως αποφεύγει τη συνεργασία με τους άνδρες: «Εκτός από έναν βοηθό μου, δουλεύω αποκλειστικά με γυναίκες. Μόνο προβλήματα είχα όταν συνεργαζόμουν με άνδρες. Γίνονταν εγωκεντρικοί και έλεγαν στον εαυτό τους ότι αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορούν και εκείνοι. Πολλοί άνδρες και αγόρια πίστεψαν ότι είναι πιο χαρισματικοί από εμένα αλλά τελικά απέτυχαν. Με τις γυναίκες δεν έχω τέτοιο πρόβλημα»

Προσωπική ζωή

Ο Λάγκερφελντ, που δεν έκρυβε την ομοφυλοφιλία του, διατήρησε προσωπικό, πολυετή δεσμό με τον Ζακ ντε Μπασιέ, έως το θάνατό του τελευταίου, στα 1989. Η οικογένεια του ήταν δίπλα του και σε αυτό και μάλιστα ο ίδιος ανέφερε πως όταν στα 11 χρόνια του ρώτησε για πρώτη φορά τη μητέρα του σχετικά με την ομοφυλοφιλία εκείνη του απάντησε:« Δεν είναι κάτι το σημαντικό. Είναι σαν το χρώμα των μαλλιών, κάποιοι είναι ξανθοί και κάποιοι άλλοι μελαχρινοί».

Η μεγάλη του επιτυχία, όπως δήλωνε ο ίδιος, οφειλόταν στο γεγονός πως ό,τι δημιουργούσε βασιζόταν  στα δικά του προσωπικά όνειρα και θέλω και ποτέ στων άλλων.

Αγαπημένο μότο

«Μια μικρή αίσθηση του χιούμορ και λίγη ασέβεια. Αυτά χρειάζεται ένας θρύλος για να επιβιώσει»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης