Νικόλας Αρώνης

Με τον Ζακ Οντιάρντ να κρατάει στα χέρια του τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Dheepan, έριξε την αυλαία του το φετινό Φεστιβάλ Καννών. Μια βράβευση που μάλλον αποτελεί έκπληξη καθώς η ταινία δεν αποτελούσε ένα από τα φαβορί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 63χρονος Γάλλος σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Φοίνικα ευχαρίστησε, ονομαστικά, όλους τους συνεργάτες του. «Μάλλον κέρδισα, φέτος, το βραβείο επειδή δεν ήταν εδώ ο Μίκαελ Χάνεκε» ανέφερε, χιουμοριστικά, ο μεγάλος νικητής. «Το να πάρω ένα βραβείο από τους αδελφούς Κοέν είναι κάτι το εκπληκτικό», συμπλήρωσε και αφιέρωσε το βραβείο στον πατέρα του.

Ο δικός μας, Γιώργος Λάνθιμος απέσπασε το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ, αν και ο «αστακός» του είχε δημιουργήσει προσδοκίες ακόμη και για τον Χρυσό Φοίνικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Κινέζος Hou Hsiao-hsien για τον «Δολοφόνο».

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου πήγε στην τανία «La Tiera Y La Sombra» του Σεζάρ Αουγκούστο Ασεβέδο από την Κολομβία, ενώ ο Χρυσός Φοίνικας για μικρού μήκους ταινία στο «Waves ’98» από τον Λίβανο.

Η Εμανουέλ Μπερκό παρέλαβε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας (για τη συμμετοχή της στην ταινία «Mon Roi») βραβείο που μοιράστηκε με την Αμερικανίδα Ρούνι Μάρα για το «Carol». Το βραβείο της Αμερικανίδας ηθοποιού – που απουσίαζε από τις Κάννες – παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τοντ Χέινς.

Ο Βενσάν Λεντόν απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας και ευχαρίστησε τους αδελφούς Κοέν, την επιτροπή, τον σκηνοθέτη του, Στεφάν Μπριζέ, αφιερώνοντας το βραβείο στους συμπρωταγωνιστές του και τους ανθρώπους που περνούν δύσκολα και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Το Βραβείο σεναρίου, ανακοινώθηκε από τον Τζόελ Κοέν, και δόθηκε στον Μεξικανό Μισέλ Φράνκο, για την ταινία του «Chronic».

Τιμητικό βραβείο, για το σύνολο του έργου της, δόθηκε στην Ανιές Βαρντά, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο και μόλις η τέταρτη δημιουργός μετά τους Γούντι Άλεν (2002), Κλιντ Ίστγουντ (2009) και Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (2011).

Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη τελετή για την κατηγορία «Ένα κάποιο βλέμμα». Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόεδρος της επιτροπής ήταν η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, ενώ στην επιτροπή συμμετείχε και ο Έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας.

Ο Γκρίμουρ Χακόναρσον από την Ισλανδία κέρδισε το μεγάλο βραβείο για την ταινία του «Hrutar», το δεύτερο απέσπασε ακόμη ένας νεαρός σκηνοθέτης ο Κροάτης Γκάλιμπο Μάτανιτς για την ταινία «Zvizdan», ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας πήρε ο Ιάπωνας Κιγιόσι Κουροσάβα για το «Ταξίδι στην Ακτή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης