Στη σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια, πεζογράφο και δοκιμιογράφο Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ), για το σύνολο του έργου της και την προσφορά της στα γράμματα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, στη στέγη της Εταιρείας Λογοτεχνών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αρχικά, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, προβλήθηκε βίντεο με τη Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου να διαβάζει τα ποιήματά της, ενώ στη συνέχεια το βραβείο παρέλαβε η κόρη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε η απονομή άλλων δύο σημαντικών βραβείων σε βιβλία που εκδόθηκαν μέσα στο 2022. Το βραβείο Ποίησης παρέλαβε η Ευαγγελία Τάτση για το έργο της «Φυτά Εσωτερικού Χώρου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Αντίστοιχα, το βραβείο Πεζογραφίας έλαβε η Μαριάνθη Τεντζεράκη για το βιβλίο της «Ο Σακάτης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΩ.

«Η απονομή των συγκεκριμένων βραβείων βασίζεται σε μία πρόνοια που έχει το καταστατικό της Εταιρίας Λογοτεχνών, όπου σε άρθρα της αναφέρεται ότι θα πρέπει να προστατεύει και να υπερασπίζεται την τέχνη του λόγου, διεκδικώντας έναν παρεμβατικό ρόλο στα κοινωνικά πολιτιστικά δεδομένα του τόπου της περιοχής αλλά και της χώρας ολόκληρης», σημείωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΛΘ Βαγγέλης Τασιόπουλος.

Η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, που ξεπέρασε τα 60 χρόνια ζωής, αριθμεί περίπου 110 μέλη από τη Θεσσαλονίκη και τον ευρύτερο Μακεδονικό χώρο, γεγονός που -όπως αναφέρει ο κ. Τασιόπουλος, την κάνει τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στην Ελλάδα, μετά την Εταιρία Συγγραφέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακοίνωση ότι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά του χρόνου, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει θεσμό.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης